Biologische kwaliteit

Biologische kwaliteit

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Veel mensen kiezen voor biologische kwaliteit omdat ze de smaak lekkerder vinden, ze het idee hebben dat het gezonder is of omdat de dieren het beter hebben op de biologische boerderij. Wetenschappelijk is er veel discussie of biologisch gezonder is. Daar zijn wel een heleboel aanwijzingen voor, maar harde bewijzen zijn er nog niet veel. Half juli verscheen een nieuwe, omvangrijke metastudie in het gezaghebbende vakblad ‘British Journal of Nutrition’, waaruit blijkt dat er flinke kwaliteitsverschillen zijn tussen biologisch en niet-biologisch voedsel. Er zijn 343 studies geanalyseerd en daarbij is gekeken naar verschillen in de samenstelling van de producten. Het onderzoek bevestigt het ‘onderbuikgevoel’ van veel bioconsumenten dat een gezond landbouwsysteem zonder allerlei kunstmatige middelen gezondere producten oplevert. Wat blijkt? Biologische groenten, fruit en granen bevatten tot wel 60% meer antioxidanten (vitamines) dan conventionele. Veel antioxidanten worden door wetenschappers in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, en bepaalde vormen van kanker. In niet-biologische gewassen worden bovendien vier keer zo vaak residuen (restanten van pesticiden) gevonden als in biologische kwaliteit. Bij niet-biologisch fruit werden zelfs in 75% van de monsternames residuen aangetroffen. In biologische gewassen lagen de concentraties van het zware metaal cadmium 48% lager dan in niet-biologische gewassen. Ook werden in biologische gewassen aanzienlijk lagere concentraties stikstof gevonden. Stikstof wordt in verband gebracht met bepaalde soorten kanker, zoals maagkanker. Professor Carlo Leifert van Newcastle University, die de leiding had over het onderzoek, stelt dat de kwaliteit van het voedsel duidelijk beïnvloed wordt door de landbouwmethode. In de biologische landbouw wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier gewerkt, zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Uit het onderzoek blijkt dat producten uit de biologische landbouw gemiddeld, over verschillende regio’s en productieseizoenen gemeten, beter uit de bus komen. Je kunt dan ook rustig zeggen dat biologische kwaliteit een goeie keus is, óók voor je gezondheid! Heeft u vragen over biologische kwaliteit? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing