5 manieren om je mentale gezondheid op peil te houden

5 manieren om je mentale gezondheid op peil te houden

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Mentaal gezond zijn is net zo belangrijk als fysiek gezond zijn. Mentale gezondheid houdt in dat je in staat bent om, om te gaan met de dagelijkse zaken van het leven, productief te zijn en te genieten van positieve ervaringen. Helaas ondervinden veel mensen mentale gezondheidsproblemen, voorbeelden hiervan zijn angst en depressie. In deze blog gaan we het hebben over mentale gezondheid en welke factoren ervoor kunnen zorgen dat het  stapje voor stapje beter gaat en je jezelf mentaal sterker voelt.

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is een onderwerp waar zelden over gesproken wordt. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld beschaamd of schamen zich voor hun mentale gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om taboes rond mentale gezondheid te doorbreken en open te zijn over eventuele problemen met de mentale gezondheid.  Verder is het belangrijk om te beseffen dat mentale gezondheid niet statisch is. Fysieke gezondheid kan in verschillende vormen en mate voorkomen, dit geldt ook voor je mentale gezondheid. Door verschillende factoren kan je mentale gezondheid veranderen, dit kan zijn door stress, levenservaringen en veranderingen in je nabije omgeving.

Hoe kan ik mijn mentale gezondheid verbeteren?

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbeteren van je mentale gezondheid een proces is dat tijd kost, het is een illusie om te denken dat je mentale gezondheid binnen een mum van tijd is verbeterd, maar door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse routine, kun je de kwaliteit van je leven verbeteren en je mentale gezondheid versterken. De volgende stappen kun je ondernemen om je mentale gezondheid te verbeteren. Hier zijn een aantal aanbevelingen:

  • Slaap: Goed slapen is een belangrijke vereiste om je mentale gezondheid te verbeteren. Slaap minstens 8 uur en zorg dat je hierin niet te veel onregelmatigheden inbouwt. Zorg voor rust in je hoofd en probeer te werken met vaste tijden.
  • Beweging: Wanneer je niet fit bent kan dit ook een factor zijn waardoor je niet lekker in je vel zit, vandaar is beweging zeer belangrijk. Voldoe daarom minstens aan de bewegingsnorm. Bekijk hier tips om fit te blijven.
  • Sociale steun: Sociale steun is zeer belangrijk, je staat er namelijk niet alleen voor! Zoals eerder in de blog aangegeven is het taboe over mentale gezondheid doorbreken belangrijk om van eventuele mentale problemen af te komen. Je sociale omgeving kan hierbij een belangrijke rol spelen. Om te zorgen voor een gezonde mentale gezondheid, is het noodzakelijk om regelmatig aandacht te besteden aan onze gevoelens en emoties, en actie te ondernemen om problemen op te lossen en hulp te vragen als dat nodig is.
  • Eet gezond: Gezonde voeding is belangrijk voor je mentale en fysieke gesteldheid. Het is van belang om de voornaamste voedingsstoffen binnen te krijgen. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je van alles voldoende binnen.
  • Ontspanning: Misschien ligt het voor de hand, maar ook ontspanning is zeer belangrijk. Lees bijvoorbeeld een boek of begin met mediteren.

Neem contact met ons op bij verdere vragen over dit onderwerp.
 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing