Genieten van een goede nachtrust

Genieten van een goede nachtrust.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Een goede nachtrust is het fundament van alles wat we doen om goed te presteren. Een mens slaapt een derde van zijn leven, slaap je slecht dan kan dat van invloed zijn op wat je doet als je wakker bent. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je hersenen een aantal zaken moeten opofferen, een voorbeeld hiervan is een verkort concentratievermogen. Stelselmatig te weinig slapen kan bovendien zorgen voor een groter gezondheidsrisico. Een goede nachtrust is dus essentieel, in deze blog zal worden beschreven wat slaap precies is en hoe je sneller en beter kan slapen.

Wat is slaap?

Een mens heeft slaap nodig om gedurende de dag goed te functioneren. Daarnaast is slaap belangrijk om de opgedane prikkels weer te verwerken. Andere positieve gevolgen van een goede nachtrust, zijn het laten rusten van de spieren en het aanmaken van cellen en afweerstoffen. Gemiddeld gezien heeft de mens 7 tot 8 uur slaap nodig zodat de hersenen herstelwerkzaamheden kunnen verrichten, om zich zo voor te bereiden op de aankomende dag.

Hoe werkt slaap?

Slaap is een noodzaak van het menselijke lichaam. Ons lichaam is in staat om zich te ontspannen tijdens de slaap. Dit betekent dat de pupillen kleiner worden en je hartslag omlaag gaat. Er zijn vier verschillende slaapfases, deze slaapfases worden samen dan ook wel de slaapcyclus genoemd, die zich 4 of 5 keer per nacht herhalen. De 4 fases luiden als volgt:

Sluimerfase: De sluimerfase is de periode van het wakker zijn tot aan het begin van de slaap. Je wordt moe en je krijgt het gevoel dat je ogen gaan dichtvallen. Uiteindelijk geeft je hele lichaam er aan toe en val je in slaap, waardoor de hersenactiviteit afneemt.
Lichte slaap: In deze fase neemt het denkvermogen af en word je minder snel wakker van omgevingsgeluiden.
Diepe slaap: In de diepe slaap neemt je hartslag en je ademhalingsritme af. Het is mogelijk om te ontwaken in deze fase, maar als je wakker wordt ben je compleet gedesoriënteerd. 
Remslaap: Remslaap, ook wel droomslaap genoemd is de bekendste fase binnen de slaapcyclus. In deze fase is er sprake van veel hersenactiviteit, maar de spieren ontspannen zich volledig. Dromen vindt plaats in deze fase, daardoor wordt alle opgedane informatie goed verwerkt.

Hoe val je snel in slaap?

Er zijn verschillende manieren die je kan proberen om sneller in slaap te komen. Zo kun je proberen om voldoende ontspanning overdag te pakken, een warme douche voor het slapengaan te nemen of bijvoorbeeld je klok te verbergen. 

Heeft u vragen over slaap of een goede nachtrust? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Peter Oerlemans calendar_today Geplaatst op:

Dit is een test vraag

question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing