Alopecia: symptomen en behandelen

Alopecia: symptomen en behandelen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Alopecia is een haarziekte die zich kenmerkt door het uitvallen van haren op verschillende delen van het lichaam, waaronder het hoofd en de baardstreek. Het is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen, ongeacht etnische afkomt of leeftijd. Haaruitval kan komen door ijzertekort, maar dus ook door deze haarziekte. Alopecia is een haarziekte die niet gevaarlijk is, maar het verlies van haar kan bij mensen tot emotionele en psychologische stress leiden. In deze blog gaan we het hebben over wat alopecia precies is, wat de oorzaken kunnen zijn van alopecia en wordt er antwoord gegeven op de vraag is alopecia te behandelen?

Wat is Alopecia?

Alopecia is een auto-immune aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam haarzakjes aanvalt, waardoor haaruitval ontstaat. Er zijn verschillende soorten alopecia, waaronder alopecia areata, androgenetische alopecia en cicatricieel alopecia. Alopecia areata is de meest voorkomende vorm en wordt gekenmerkt door plotseling uitvallen van haren in ronde of ovale plekken. Deze plekken ontstaan het vaakst op de hoofdhuid, maar wordt ook wel eens geconstateerd op de wenkbrauwen, oksels, baardstreek en de schaamstreek. Daarnaast is het goed om aan te geven dat alopecia niet besmettelijk is en dat er geen verband is tussen alopecia en de haarverzorging van een persoon.

Wat is de oorzaak van Alopecia?

De oorzaak van alopecia is nog niet volledig begrepen, maar er zijn bewijzen dat erfelijkheid en genetische factoren een rol kunnen spelen. Stress, infecties en medicijnen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van alopecia. Ondanks dat het niet te voorkomen is, kun je door een gezonde levensstijl te volgen, stress te verminderen het risico op het ontwikkelen van alopecia verminderen. Bij een gezonde levensstijl hoort ook gezond en gevarieerd eten en dus voldoende vitamines binnenkrijgen. Verder lijkt er een link te zijn bij mensen met eczeem, astma of hooikoorts. Mensen die hier last van hebben zijn vatbaarder voor alopecia.

Behandeling van Alopecia

Er is op dit moment geen genezing voor alopecia, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om haaruitval te vertragen en de symptomen te verminderen. Sommige mensen kiezen ook voor cosmetische oplossingen zoals pruiken, toupets en haarstukken. In de meeste gevallen herstelt de haargroei vanzelf binnen enkele maanden tot jaren, maar voor sommige mensen is het lastig om hiermee te wachten. Mocht dit in jouw geval ook gelden dan kunnen deze behandelingen uitkomst voor jou bieden.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing