IJzertekort, hoe zit het precies?

IJzertekort, hoe zit het precies?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

IJzertekort staat ook wel bekend als bloedarmoede. Bij deze aandoening is er te weinig zuurstoftoevoer dat in het lichaam zou moeten worden afgegeven. Ijzertekort hangt samen met hemoglobine. Hemoglobine wordt geproduceerd door toedoen van ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. In deze blog wordt de rol van hemoglobine verder uitgelegd en daarnaast worden de symptomen en tips tegen een ijzertekort behandeld.

Oorzaken ijzertekort  

Zoals uitgelegd speelt hemoglobine een grote rol in de zuurstoftoevoer in het lichaam. Hemoglobine zorgt er namelijk voor dat de zuurstof door je lichaam kan worden vervoerd.  Hemoglobine hangt samen met ijzer, mocht je een tekort hebben aan ijzer dan wordt er dus niet genoeg zuurstof afgegeven in je lichaam. Om erachter te komen of je een ijzertekort hebt, kun je een ijzertekort test uitvoeren. Een ijzertekort kan in verschillende situaties voorkomen, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

 • Veel bloedverlies door een operatie of bevalling. 
 • Te weinig ijzerrijke voeding
 • Heftige of langere ongesteldheid.
 • Stress

Symptomen ijzertekort

Er zijn verschillende klachten die je kunt ervaren wanneer je een ijzertekort hebt. Deze klachten kunnen zeer divers zijn, hierbij een lijstje met de meest voorkomende klachten:

 • Zweten
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Moeheid/slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Oorsuizen
 • Bleekheid

Tips om ijzertekort tegen te gaan

Het liefst wil je er natuurlijk voor zorgen dat je bovengenoemde klachten en dus een ijzertekort kan vermijden. Dit begint allemaal bij je voeding. Neem bijvoorbeeld regelmatig vlees, vleesvervangers met ijzer is ook een goed alternatief. Daarnaast is vitamine C heel belangrijk, neem bij elke maaltijd dan ook groente of fruit die rijk zijn aan vitamine C. Mocht je voor je gevoel toch lastkrijgen van deze klachten en lukt het niet om dit met je voeding te verbeteren, dan is een andere optie het slikken van supplementen. Naast vitamine C, biedt vitamine A, koper en vitamine B12 ook ondersteuning .Met supplementen kun je je ijzertekort aanvullen, ze dienen dan ook als aanvulling op je voeding. Daarnaast bestaan er verschillende producten bedoeld voor mensen met een ijzertekort. Floradix is een voorbeeld van een supplement rijk aan ijzer en andere voedingsstoffen.

Een ander nog niet genoemd gevolg van een ijzertekort kan haaruitval zijn.  Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om haaruitval bij vrouwen te voorkomen.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op bij eventuele vragen.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing