7 veelgestelde vragen over eiwitten

7 veelgestelde vragen over eiwitten

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Update: 21-03-2023.  

In deze blog kom je alles te weten over eiwitten. Eiwitten zijn één van de belangrijkste voedingsstof en bouwstof waar het lichaam niet zonder kan. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 0,83 eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. In deze blog zal duidelijkheid worden gegeven over 7 veel gestelde vragen omtrent eiwitten, zoals wat eiwitten zijn, in welke producten eiwitten zitten en hoeveel eiwitten je als persoon nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

1: Wat is een eiwit?

Een eiwit is één van de belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam en daarnaast is eiwit ook een bouwstof. Eiwit levert aminozuren, energie en calorieën, waar het lichaam afhankelijk van is. Aminozuren die in eiwit zitten zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in je lichaam. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. In de meeste producten zit eiwit, hierin wordt onderscheidt gemaakt in eiwit in dierlijke bronnen en plantaardige bronnen. Dierlijke bronnen die eiwit bevatten zijn onder andere; vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige bronnen waar eiwit in zit zijn onder andere: peulvruchten, granen, brood en noten.

2: Wat is het verschil tussen eiwit en proteïne?

Proteïne is een ander woord voor eiwit en eiwit is een ander woord voor proteïne, kortom er is geen verschil tussen proteïne en eiwit. De verwarring ontstaat vaak bij mensen die bezig zijn met afvallen of met krachttraining, er komen dan vaak termen als eiwitshakes en proteïneshakes voorbij die los van elkaar worden gezien. De conclusie is echter dat er dus geen verschil is tussen eiwit en proteïne.

3: Waar zijn eiwitten goed voor?

Zoals al eerder in deze blog is aangegeven, zijn eiwitten zeer belangrijk voor je lichaam. Eiwitten zijn onder andere goed voor:
Botten: Eiwitten dragen bij aan de instandhouding van sterke botten. Daarnaast is het van belang voor de samenstelling en de ondersteuning van botten.
Spieren: Eiwitten dragen bij aan groei van je spiermassa, maar ook aan het herstel van spierweefsel/spieren.

4: Waar zitten de meeste eiwitten in?

Eiwitrijke voeding is goed om op gewicht te komen of te blijven, daarom is het interessant om erachter te komen welke producten veel eiwit bevatten. Producten waar veel eiwit in zit zijn onder andere: vlees, vis, kip, eieren, karnemelk en andere melkproducten. Dit zijn dierlijke bronnen van eiwit, maar zoals eerder beschreven zijn er ook plantaardige bronnen van eiwit. Dit zijn onder andere: peulvruchten, havermout en noten, maar ook sojaproducten zoals sojamelk en tempé.

5: Hoeveel eiwitten per dag heb ik nodig?

Voor je lichaam is het belangrijk om elke dag voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit is ongeveer 0,83 eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor iemand van bijvoorbeeld 70 kilo is dit 58,1 eiwit per dag. De meeste Nederlanders komen met hun dagelijkse voedingspatroon gemakkelijk aan de 0,83 eiwit per kilo lichaamsgewicht. Uit je dagelijkse en gevarieerde voeding zou je voldoende eiwitten moeten halen, toch gebeurt een eiwittekort ook regelmatig. Dit wordt vaker gezien bij veganisten, vegetariërs, mensen op een streng dieet en ouderen.

6: Wat doet eiwit met je lichaam?

De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwit. Het lichaam heeft eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude te vernieuwen. Eiwit zorgt voor energie, aminozuren en calorieën, dit is essentieel voor je lichaam. Het is dus van belang om genoeg eiwit binnen te krijgen, ook omdat een eiwittekort tot verschillende klachten kan leiden zoals: kortademigheid, haarverlies en het trager herstel van spieren.

7: Welke eiwit (proteïne) poeder moet ik kopen?

Er zijn verschillende redenen om eiwit (proteïne) poeder te kopen, dit kan bijvoorbeeld zijn om sneller vet te verliezen bij afvallen, het aansterken van je spieren of het aanvullen van een eiwittekort. Bij Broeders Gezondheidswinkel kun je terecht voor verschillende proteïne supplementen. Proteïne kopen? Bekijk het ruime assortiment in onze webshop!

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Rineke calendar_today Geplaatst op:

Hoe kijken jullie aan tegen Hennepzaad . Daar zitten ook veel eiwitten in Dit zie ik niet staan in jullie artikel.

question_answer Klantenservice calendar_today Geplaatst op:
Beste , Hennepzaad is inderdaad ook eiwitrijk, maar zo zijn er nog talloze voorbeelden. Hennepzaad is zeker een mooi voedingsvoorbeeld en goed toepasbaar!
Met vriendelijke groet,

Klantenservice

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be
question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing