Eiwitrijke voeding: afvallen zonder spierverlies

Eiwitrijke voeding: afvallen zonder spierverlies

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Het dagelijks binnenkrijgen van eiwitrijke voeding is erg belangrijk voor ons lichaam. Eiwitten leveren energie en aminozuren en daarmee houden we onze spiermassa intact. Toch krijgt niet iedereen genoeg eiwitten binnen en dat kan op den duur leiden tot lichamelijke problemen. Maar hoeveel eiwitten moeten we dan nemen? Om te bepalen hoeveel eiwitten een persoon dagelijks nodig heeft kun je uitgaan van een vrij simpele rekensom. Per kilo lichaamsgewicht moet je 0,8 gram eiwit tot je nemen. Wanneer je bijvoorbeeld 70 kilo weegt komt dat neer op 56 gram eiwitten per dag. Toch geldt deze stelregel niet voor vegetariërs en veganisten. Zij hebben respectievelijk 0,96 en 1,04 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit komt omdat voedsel als vlees, vis, eieren en dierlijke producten als zuivel veel eiwitten bevatten. Maar ook mensen die veel sporten, oud en/of ziek zijn doen er verstandig aan om meer eiwitrijke voeding tot zich te nemen. Hun lichaam verbrandt namelijk meer energie.

Eiwitrijke producten

Zoals eerder genoemd bevatten vooral vlees, vis, eieren en zuivelproducten een hoge concentratie eiwitten oftewel proteïnen. Gelukkig voor vegetariërs en veganisten zijn er ook plantaardige alternatieven als granen, peulvruchten en noten. Tegenwoordig zijn er in de winkels ook genoeg tussendoortjes te vinden die jou kunnen helpen bij het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Denk aan yoghurt, repen en zelfs gebakjes met extra proteïnen.

Afvallen met eiwitrijke voeding

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk om gezond en sterk te blijven, maar kunnen je ook helpen om op een verantwoorde manier te af te vallen. Om af te vallen is het de bedoeling dat je vetreserves minder worden, maar dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Tegenwoordig bevat ons voedsel veel koolhydraten en die worden nu eenmaal makkelijk omgezet in vetreserves. Wanneer je minder koolhydraten eet, begint het lichaam eerder aan het verbranden van je vetreserves en val je sneller af. Eiwitten zijn goede (gedeeltelijke) vervangers van koolhydraten. Eiwitten hebben een langere verbrandingstijd dan vet en koolhydraten en geven het lichaam daarom voor een langere tijd een verzadigd gevoel. Je lichaam heeft hierdoor minder behoefte aan eten. Een eiwitrijk dieet zorgt ervoor dat er tijdens het afvallen minder spierweefsel afgebroken wordt en dat maakt het makkelijker om na het dieet op gewicht te blijven.

Vragen?

Heb je nog vragen over eiwitrijke voeding of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Anita Zwart calendar_today Geplaatst op:

ik ben 62 jaar en ik weeg 58kg. Ik wil graag aankomen en eet geen vlees en vis maar wel bio geitenkaas , bio ei en bio yoghurt. Als ik aan wil komen kan ik dan van 58 gram uitgaan aan eiwitten? Lieve groet ANita

question_answer Klantenservice calendar_today Geplaatst op:
Beste , Beste Anita, Je kunt gewoon gezond eten en ook goede koolhydraten extra tot je nemen. Hier moet je denken aan volkoren producten bij de maaltijd. Verder helpt het zeer goed om extra per dag 1of 2 keer een shake te nemen die zo samengesteld is dat je extra koolhdraten binnen krijgt en geheel vegetarisch is.bijvoorbeeld van het merk Orangefit Hero
Met vriendelijke groet,

Klantenservice

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be
question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing