De 6 belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam

De 6 belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Dat gezond eten belangrijk is voor iedereen is voor bijna niemand een geheim meer. Voedingsstoffen zijn stoffen die onmisbaar zijn voor de groei en instandhouding van het lichaam van de mens. Alles wat je eet en drinkt noem je voedingsmiddelen en in dit voedsel zitten de broodnodige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te blijven functioneren. In deze blog zullen 6 belangrijke voedingsstoffen onder de aandacht worden gebracht, deze voedingsstoffen luiden als volgt: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn één van de bekendste voedingsstoffen, maar wat zijn koolhydraten nou precies? Zetmeel, suiker en vezels worden gezien als koolhydraten. Deze stoffen zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. Producten waar veel koolhydraten in zitten zijn onder andere: volkoren pasta en volkorenbrood, groente, peulvruchten en aardappels.

Eiwitten

Eiwitten worden als voedingsstof en als bouwstof gezien. Naast calorieën leveren eiwitten ook aminozuren op. Ook worden weefsels in je lichaam opgebouwd uit cellen die eiwit bevatten. Producten waar veel eiwitten inzitten zijn: vlees, vis, eieren, kaas en melk. In principe kun je uit je eigen voedingspatroon voldoende eiwitten halen, echter is het ook een mogelijkheid om een eiwitsupplement te nemen om dit gemakkelijk aan te vullen.

Vetten

Vetten zijn essentieel voor de mens, maar ook weer niet te veel. De voedingsstof vet is een belangrijke smaakmaker en het levert bouwstenen en vitamines voor het lichaam. Er zijn twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten worden gezien als de slechte vetten en de onverzadigde vetten worden gezien als goede vetten. Producten waar vetten in zitten die je lichaam nodig heeft zijn: vette vis (zalm of haring), olijf- en lijnzaadolie, volle zuivelproducten als yoghurt en kwark en roomboter, rauwe noten, etc.

Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Zo zijn ze belangrijk voor de groei van het lichaam, maar ook voor het herstel van het lichaam en niet te vergeten de gezondheid van je lichaam. Er zijn dertien verschillende vitamines die op te verdelen zijn in twee categorieën. Zo zijn er de in vet oplosbare vitamines die in de weefsels kunnen worden opgeslagen (vitamine A, D, E, K) en er zijn de in water oplosbare vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C).

Mineralen

Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om uw lichaam goed te laten functioneren. Zo spelen mineralen onder andere een rol bij de regulatie van enzymen en hormonen. Producten die veel mineralen bevatten zijn onder andere: granen, rijst, noten, vlees en vis. In een gevarieerd voedingspatroon krijg je in principe genoeg mineralen binnen, mocht je een aanvulling willen dan zijn er genoeg supplementen die hiervoor een uitkomst kunnen bieden.

Water

Hoewel water officieel geen voedingsstof, kunnen we niet zonder als mens zijnde. Water zorgt ervoor dat allerlei lichaamsprocessen kunnen functioneren. Zo zorgt water voor bescherming en regelt het de lichaamstemperatuur.

Gezonde sappen & superfoods

In deze blog zijn er een aantal voorbeelden genoemd van producten die voedingsstoffen bevatten. Een andere manier om voedingsstoffen binnen te krijgen is door het drinken van gezonde sappen. Broeders Gezondheidswinkel biedt een ruim aanbod gezonde sappen aan. Een andere optie is het gebruik van superfoods. Superfoods zijn producten die een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen bevatten.
 
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing