Wat te doen tegen winterdepressie

Wat te doen tegen winterdepressie

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Waarschijnlijk maak je weleens mee dat je niet lekker in je vel zit? Dit is normaal en komt bij de meeste mensen voor, maar wat als het serieuze klachten oplevert en je er voor een langere periode last van hebt? Dan kun je weleens last hebben van een winterdepressie. Een winterdepressie is vaak het gevolg van een verstoring van het dag- en nachtritme van het lichaam. In deze blog wordt uitgelegd wat de oorzaak is van een winterdepressie, wat de symptomen zijn van een winterdepressie en wat je eraan kunt doen om jezelf weer beter te voelen.

Wat is de oorzaak van een winterdepressie?

De oorzaak van een winterdepressie licht vaak niet heel gecompliceerd. Zo komt het in de meeste gevallen voor dat het gebrek aan licht de oorzaak is voor een winterdepressie. Vanzelfsprekend wordt het in het najaar vroeger donker en komt de zon later op, kortom minder licht per dag. Gevolg hiervan is dat de dagen korter zijn, waardoor sommige mensen meer melatonine aanmaken, wat leidt tot sneller slaperig zijn. Een winterdepressie is vaak een milde vorm van een echte depressie.

Wat zijn symptomen van een winterdepressie?

Officieel mag je van een winterdepressie spreken wanneer je in de herfst en/of winter depressief bent en dit minstens 2 jaar achter elkaar gebeurd. Er zijn verschillende symptomen die op een winterdepressie duiden:

  • Je hebt chagrijnig en je hebt nergens zin in.
  • Je bent het grootste gedeelte van de dag somber.
  • Je bent moe, je slaap heel veel of juist heel weinig.
  • Je eet onregelmatig. Je hebt heel veel zin of juist geen zin in eten.
  • Je bent besluiteloos en hebt moeite om jezelf te concentreren.
  • In een verregaande vorm vind je het leven zwaar.

Daarnaast kun je van een depressie spreken wanneer je er veel last van hebt bij veel van je dagelijkse bezigheden, zoals op het werk of in je vrije tijd.

Wat kun je doen tegen een winterdepressie?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een winterdepressie aan te pakken, één daarvan is in therapie gaan, om precies te zijn lichttherapie. Verder zijn er ook genoeg dingen die je zelf kunt doen:

  • Blijf regelmatig bewegen. Voldoende beweging helpt bij het op peil houden van je energieniveau. Het is verleidelijk om op sombere dagen binnen te blijven, maar het is echt aan te raden om dan juist naar buiten te gaan.
  • Houdt een bepaald ritme aan. Je dag- en nachtritme is verstoord bij een winterdepressie, probeer daarom zoveel mogelijk structuur aan te brengen.
  • Eet en drink gezond. Probeer ook al heb je veel trek in zoetigheid of juist helemaal geen trek, wel voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Met een gezond eetpatroon krijg je dit voldoende binnen, maar mocht je het fijn vinden dan kun je dit aanvullen in de vorm van een supplement.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op bij eventuele vragen.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing