Depressie: een van de meest voorkomende stoornissen.

Depressie: een van de meest voorkomende stoornissen.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Depressie is een van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen, met diverse psychische en fysieke symptomen. Er is sprake van een depressie als er gedurende minimaal twee weken ten minste vijf verschillende symptomen aanwezig zijn, waarbij in ieder geval sprake is van een sombere stemming of verlies van interesse of plezier. Deze symptomen zijn zo ernstig dat ze het dagelijks functioneren in belangrijke mate beperken of verhinderen. De duur van een depressie kan variëren van 3 maanden tot meer dan 2 jaar. Bij 40% van de patiënten treedt binnen twee jaar een nieuwe depressie op en 5-10% is chronisch depressief. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 850.000 mensen aan een vorm van depressie lijden. De belangrijkste kenmerken van een depressie zijn een sombere, neerslachtige stemming met een gevoel van leegheid en het verlies van interesse in dingen en van plezier in het leven: niet meer blij kunnen zijn.

Symptomen bij een depressie

Als er sprake is van een depressie, zijn er vaak ook meerdere van de volgende klachten/symptomen aanwezig. Deze klachten geven dan ook een verstoring van het dagelijks functioneren:

  • schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
  • slaapstoornissen weinig energie en/of vermoeidheid
  • verminderde of juist grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering
  • aanhoudende lichamelijke onrust of juist traagheid
  • besluiteloosheid en concentratieproblemen
  • terugkerende gedachten over zelfdoding of de dood in het algemeen

Als u of naast de 2 kenmerken, ook meerdere klachten bij u zelf of bij een ander herkent, dan kan er sprake zijn van een depressie. Daarvoor moeten de kenmerken en klachten wel enkele weken achter elkaar hebben aangehouden. Is dat zo, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als u of de ander terugkerende gedachten over zelfdoding hebt. Een depressie kan veel oorzaken hebben. Vaak is het niet mogelijk om één oorzaak aan te wijzen. Meestal gaat het om een combinatie van verschillende factoren. Hierbij moet men denken aan erfelijkheid, karakter, lichamelijke ziekte, medicijngebruik, nare ervaringen in het verleden of bijvoorbeeld stress. Per soort depressie zijn er verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen. Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing