Het beste ontbijt voor het sporten

Het beste ontbijt voor het sporten

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is algemeen bekend dat fit blijven belangrijk is voor je gezondheid. Veel mensen blijven fit door een sport te beoefenen.  Een goede voorbereiding maakt het makkelijker om te sporten. Deze voorbereiding zit onder andere in je ontbijt. Een te licht of te zwaar ontbijt kan al leiden tot een mindere prestatie tijdens het sporten. Wat is daarom nou het beste ontbijt voor het sporten? In deze blog word je alles uitgelegd over een goed ontbijt dat ervoor zorgt dat jij een ultieme prestatie kan leveren tijdens het sporten.

Moet ik ontbijten voor het sporten?

Voor sommige mensen is het gebruikelijk dat ze niks eten voor het sporten, echter is het altijd aan te raden om iets te eten voor het sporten. Eén van de simpele reden waarom ontbijt altijd goed is luidt als volgt; het levert energie om te sporten. Wanneer je voor je training niet of nauwelijks eet heb je dus ook weinig energie.  Koolhydraten, of glycogeen is de nummer één energiebron, maar eiwitten en vetten leveren ook energie. Wanneer er tijdens het sporten niet genoeg koolhydraten beschikbaar zijn, dan kan je lichaam spieren afbreken, ook dit is een reden om genoeg binnen te krijgen voordat je gaat sporten. 

Hoelang voor het sporten moet ik nog eten?

Het advies luidt als volgt: ‘’eet 2 tot 3 uur van tevoren een goede maaltijd, met ongeveer een halve liter drinken’’. Je lichaam heeft dan voldoende vocht en energie voor de inspanning.  Het is af te raden om een grote maaltijd te nemen vlak voordat je jouw sport gaat beoefenen. Voor het verteren van voedsel is een constante toestroom van bloed nodig, wanneer je kort erna gaat sporten vragen je spieren om bloed dat zuurstofrijk is. Het gevolg: 2 processen komen in gedrang waardoor maagklachten ontstaan.

Wat is een goed ontbijt voor het sporten?

Er zijn meerdere goede producten die je kunt gebruiken bij je ontbijt, wij sommen er een aantal voor je op.

  • Muesli en havermout: Een gezond ontbijt bevat een mix van langzaam verteerbare koolhydraten, mineralen en eiwitten. Muesli en havermout zijn hier voorbeelden van.
  • Pitten en zaden: Er zijn verschillende pitten en zaden die je kunt verwerken in je ontbijt, omdat ze eiwitten, vitamines en mineralen bevatten. Hennepzaad en chiazaad zijn hier voorbeelden van. 
  • Proteïne shakes: Je ziet steeds vaker sporters die intensief en fanatiek trainen gebruik maken van proteïne shakes voor of na het trainen. Deze shakes zijn gemakkelijk in te nemen, je hoeft dus geen uitgebreid ontbijt te maken. Proteïne shakes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het opbouwen van spiermassa. Een ander alternatief is plantaardige proteïne, ook te verkrijgen in poedervorm.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel!


 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing