Wanneer is mijn bloedsuikerspiegel op peil?

Wanneer is mijn bloedsuikerspiegel op peil?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Ons lichaam heeft suiker nodig om de nodige energie te hebben om de dag door te komen. Het binnenkrijgen van te veel suiker is niet goed, maar te weinig ook zeker niet. Ons bloed bevat suiker in de vorm van glucose, oftewel bloedsuiker. De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose ons bloed bevat. Maar wanneer is deze waarde te hoog of te laag?

Bloedsuiker

Ons lichaam leeft op bloedsuiker, zonder zou je niet kunnen overleven. Voeding is de voornaamste bron van bloedsuiker voor je lichaam. Vaak krijg je dit binnen in de vorm van koolhydraten uit bijvoorbeeld brood, suiker en aardappelen. De vervolgstap is dat het voedsel wordt verteerd, waardoor de koolhydraten als glucose in je bloed terecht komen. Bloedsuiker gaat via je aderen door je lichaam en geeft alle cellen energie af. Dit maakt bloedglucose onmisbaar.

Bloedsuikerwaarde

Je bloedsuikerspiegel schommelt en is over het algemeen niet constant. Heb je een tijdje niet gegeten dan is deze waarschijnlijk laag en wanneer je de laatste twee uur een maaltijd gegeten hebt is de spiegel op zijn hoogst. Die schommelingen zijn op zich geen probleem, want over het algemeen houdt het lichaam het bloedsuikergehalte in balans. Echter zijn er ook uitzonderingen. Bij mensen met een verstoord evenwicht en mensen die lijden aan verschillende diabetes types is het niet vanzelfsprekend dat de bloedsuikerspiegel automatisch wordt verlaagd, vaak moeten medicijnen er aan te pas komen om hierbij te helpen. Een normale bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en 8 mmol/l. Mmol/l staat voor het aantal millimol glucose per liter bloed. Je kunt meten wat je bloedsuikerwaarde is door de glucose teststrips.

Bloedsuiker te hoog

Ligt je bloedsuikerwaarde tussen de 8 en de 11 mmol/l dan is je bloedsuiker te hoog. Dit wordt ook wel hyperglykemie of hyper genoemd. Symptomen van een hyper zijn:

  • Het hebben van veel dorst.
  • Je hebt een droge mond.
  • Je moet vaak plassen.
  • Je heb last van jeuk.
  • Je voelt je vermoeid.

Bij een erg hoge bloeddruk? kan je last krijgen van zwakheid, sufheid, moeilijke ademhaling en overgeven. Een te hoge bloedsuiker brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en daarom is het belangrijk je te melden bij je huisarts wanneer je een hyper hebt.

Bloedsuiker te laag

Is je bloedsuikerwaarde lager dan 4 mmol/l? Dan is je bloedsuiker te laag. Een te lage bloedsuiker wordt hypoglykemie of hypo genoemd. Een hypo is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je bent duizelig.
  • Je trilt.
  • Je bent misselijk.
  • Je zweet.
  • Je hebt een verhoogde hartslag.

Overige symptomen zijn gapen, dubbel zien, wisselend humeur en in de war zijn. Aan een te lage bloedsuiker zitten ook risico’s voor de gezondheid gebonden. Neem daarom altijd contact op met je huisarts wanneer je denkt dat je een hypo hebt.

Vragen?

Heb je nog vragen over je bloedsuikerspiegel? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing