Diabetes: dit zijn de verschillende types

Diabetes: dit zijn de verschillende types

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Diabetes, beter bekend als suikerziekte, is een veelvoorkomende ziekte in ons land. Naar schatting hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders hier last van. We praten over een schatting, omdat veel mensen de ziekte hebben zonder dat zij dat weten. Dat komt omdat diabetes lastig te herkennen is.

Wat is diabetes?

Mensen met diabetes hebben te veel glucose in hun bloed. Glucose is afkomstig van koolhydraten en je krijgt het binnen door eten en drinken. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de glucose door te laten dringen in je cellen. Als je suikerziekte hebt, maakt je lichaam te weinig aan insuline aan of zijn de lichaamscellen niet gevoelig voor glucose. In beide gevallen krijgen je cellen niet genoeg glucose binnen en omdat glucose een belangrijke bouwstof is, zal dat leiden tot een energietekort. Mensen met overgewicht hebben een verhoogde kans op krijgen van suikerziekte.

Diabetes type 1

Niet alle diabetespatiënten zullen dezelfde klachten hebben. Er zijn namelijk twee verschillende soorten: type 1 en type 2. Laten we beginnen bij type 1. Deze vorm van suikerziekte ontstaat vaak voor je dertigste en wordt daarom ook wel jeugddiabetes genoemd. Bij type 1 maakt het lichaam te weinig insuline aan, waardoor er te veel glucose in je bloed achterblijft. Blijft dit gedurende een lange tijd zo dan kan dat behoorlijke schade aanrichten aan je lichaam. Hoe dit ontstaat is niet bekend en de enige oplossing hiervoor is het inspuiten van insuline. Diabetes type 1 komt niet zo vaak voor.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meestvoorkomende vorm van suikerziekte. Voorheen noemde men dit ouderdomssuikerziekte omdat het vooral bij mensen van 40 jaar en ouder voorkwam. Tegenwoordig zie je deze vorm bij alle leeftijden voorkomen. Bij type 2 spelen twee oorzaken een rol: je lichaam maakt minder insuline aan en je cellen zijn er minder gevoelig voor.

Symptomen

Beide soorten diabetes brengen verschillende symptomen met zich mee. We zetten ze hier op een rijtje: Type 1

 • Je hebt vaak dorst en moet veel plassen.
 • Je valt opeens veel af.
 • Je bent ziek en voelt je beroerd.
 • Je hebt continu een hongergevoel.
 • Je ziet wazig.

Type 2

 • Je hebt vaak dorst en moet veel plassen.
 • Je bent vermoeid.
 • Je hebt oogklachten als rode en branderige ogen en je ziet wazig, dubbel of slecht.
 • Je wondjes genezen slecht.
 • Je bent kortademig of hebt pijn in je benen als je loopt.
 • Je hebt last van vaak terugkerende infecties.

De bovengenoemde klachten zijn vaak maar vaag of niet aanwezig en daarom niet gemakkelijk te herkennen. Veel mensen hebben dus diabetes zonder dat zij dit zelf weten. Twijfel je of je diabetes hebt? Een bezoek aan je huisarts is aan te raden.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing