Hoe je het beste je cholesterol onder controle kunt houden

Hoe je het beste je cholesterol onder controle kunt houden

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Hoe je het beste je cholesterol onder controle kunt houden
Hoe houd ik mijn cholesterol in toom? Veel mensen hebben hier niet zo snel een antwoord op paraat. Toch is het zeer belangrijk om je cholesterol goed in de gaten te houden. Ons lichaam heeft namelijk cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. In deze blog kom je alles te weten over cholesterol. Zo komen de verschillende soorten cholesterol aan bod en wordt er antwoord gegeven op de vraag: wat is een gezond cholesterol en hoe bereik ik deze waardes.

Wat is cholesterol?

Cholesterol wordt gezien als een vetachtige stof die bestaat uit kleine deeltjes die worden vervoerd via het bloed. Deze deeltjes komen voor in kleine bolletjes waar een laagje eiwit omheen zit. Functie van het eiwit is dat de cholesterolbolletjes gemakkelijk door het bloed kunnen worden vervoerd. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever, normaal gesproken is dit precies genoeg. Echter komt het ook voor dat je cholesterol te hoog is. Je gewenste cholesterolwaarde is lager dan 5,0 mmo/l. Je cholesterol is zeer sterk verhoogd bij een waarde van boven de 8,0 mmo/l.

Soorten cholesterol

Je kunt verschillende soorten cholesterol meten. Zo heb je het totaal cholesterol, het HDL-cholesterol en het LDL-cholesterol. Het HDL-cholesterol wordt gezien als het goede cholesterol en het LDL-cholesterol als het slechte cholesterol. LDL staat voor low-density lipoprotein, wat cholesterol van de lever naar andere weefsels transporteert. HDL-cholesterol doet het tegenovergestelde. Je kunt je cholesterol ook zelf meten met een cholesterolmeter. Een te hoog LDL gehalte kan leiden tot vetophoping in de slagaderen, wat weer leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Een gezond dieet

Een gezond dieet speelt een zeer belangrijke rol bij het op peil houden van je cholesterol. Te veel ongezond eten heeft namelijk een negatief effect op je cholesterol.  Daarom geven wij een aantal tips die kunnen helpen bij een gezond dieet:

  • Eet veel groente en fruit
  • Eet regelmatig peulvruchten of noten, zoals paranoten
  • Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
  • Vervang producten met veel suiker voor suikervrije producten
  • Eet volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst
  • Kies meer plantaardige in plaats van dierlijke producten

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie over dieetvoeding? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing