Wat zijn paranoten en waarom zijn deze gezond?

Wat zijn paranoten en waarom zijn deze gezond?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het eten van ongezouten noten is gezond. Volwassenen wordt aangeraden om dagelijks een handje (zo’n 25 gram) ongezouten noten te eten. Noten bevatten namelijk een hoop gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft. Een voorbeeld van zo’n gezonde noot is de paranoot

Wat is een paranoot?

Een paranoot wordt ook wel ‘para de kastanje’ genoemd en groeit aan bomen die vooral in Zuid-Amerika voorkomen. Het merendeel van deze bomen staan aan de oevers van de Amazone in Brazilië, Peru, Colombia, Bolivia, Venezuela, Guyana en Suriname. De bomen gedijen daar zo goed omdat ze veel water nodig hebben.

Paranoot gezond

Zoals eerder benoemd is de paranoot gezond omdat het veel gezonde vetten bevat. Maar niet alleen de vetten maken deze noot gezond, ook de eiwitten, koper, magnesium, calcium, ijzer, fosfor en zink hebben een gunstig effect op ons lichaam. Zo is het eten van paranoten goed voor je huid, omdat het uitdroging tegenwerkt en daarnaast beschermt tegen schadelijke UV-straling. Ook helpen paranoten bij het versterken van je immuunsysteem en het verlagen van het LDL-gehalte in cholesterol. Volgens het Voedingscentrum bevatten 25 gram paranoten:

  • 172 kcal energie
  • 16,8 gram vet
  • 4 gram verzadigd vet
  • 0,6 gram koolhydraten
  • 0,6 gram suikers
  • 1,9 gram vezels
  • 3,6 gram eiwit
  • 0 gram zout

Naast de bovenstaande voedingswaarden bevatten paranoten ook selenium. Wanneer je veel paranoten eet, krijgt je lichaam veel seleen binnen. Seleen is het bestanddeel dat ervoor zorgt dat je huid beschermd wordt tegen zonlicht. Van deze stof kun je echter ook te veel binnenkrijgen en in dat geval is er kans op seleenvergiftiging. Gelukkig komt dat via voedsel niet zo vaak voor, maar daarom wordt aangeraden om maximaal 5 paranoten per dag te eten. Zorg ervoor dat je varieert in de soorten noten die je eet, denk hierbij aan bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en pinda’s. 

Vragen?

Heb je nog vragen over paranoten of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Frans Beerlings calendar_today Geplaatst op:

Je hoort tegenwoordig tegenstrijdige berichten. Van je mag Max. 2 paranoten tot 25 g per dag. Zijn paranoten gevaarlijk als je meer eet. Klopt het dat je 3500% van ADH aan selenium binnen krijgt of is die een fabel. Want tegenwoordig is liegen of foute info geven de nieuwe sport in mediawereld. Wat denken jullie, graag toch genuanceerde info.

question_answer Klantenservice calendar_today Geplaatst op:
Beste , Beste Frans, Gemiddeld 4 paranoten per dag is totaal geen probleem. Alles met mate is prima en kan het lichaam goed accepteren.
Met vriendelijke groet,

Klantenservice

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be
question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing