Waarom pure chocolade gezond is

Waarom pure chocolade gezond is

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Je zou het in eerste instantie niet verwachten, maar pure chocolade is op zijn tijd gezond om te eten. Dit eeuwenoude product kan zelfs een aantal gezondheidsvoordelen opleveren, omdat er veel goede voedingsstoffen inzitten, zoals antioxidanten. Toch moet een kanttekening worden geplaatst bij het eten van chocolade, te veel chocolade is namelijk ook niet goed. In deze blog wordt duidelijkheid geschept waarom pure chocolade deels goed is en welke effecten chocolade kan hebben.

Cacao

Chocolade valt in de categorie pure chocolade wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat. Chocolade wordt gevormd door cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Cacaopoeder wordt weer gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. De bonen worden in eerste instantie gefermenteerd en vervolgens gedroogd, gebrand en gemalen. De cacaoboter wordt gefilterd uit de cacaomassa en wat overblijft is gemalen cacaopoeder.  Naast het volledig fijnmalen van de boon, kan de boon ook alleen verbrijzeld worden. Dit wordt dan cacao-nibs genoemd. Cacao-nibs zijn voorzichtig geroosterde, kleine stukjes van rauwe cacaobonen.

Cacao valt ook onder de superfoods. Zo bevat het ongeveer 300 verschillende stoffen en is het een belangrijke bron van allerlei vitaminen, mineralen, magnesium en antioxidanten. Daarnaast wordt gezegd dat cacao verschillende positieve effecten heeft op het menselijk lichaam. Zo zou het een stimulerende en ontspannende werking hebben voor het menselijk lichaam, echter is dit nog niet wetenschappelijk bewezen.

Effecten van chocolade

Er heerst veel onduidelijkheid wat betreft pure chocolade. Dit komt mede doordat pure chocolade zowel positieve als negatieve effecten heeft en niet elke bewering klopt. In chocolade zitten veel goede voedingsstoffen, zoals antioxidanten die bij kunnen dragen aan het sterk houden van cellen en weefsels. Vaak wordt gezegd dat pure chocolade op de lange termijn hart- en vaatziekten kan voorkomen, echter is er onvoldoende bewijs om te concluderen dat chocolade hart- en vaatziekten voorkomt. Naast antioxidanten zit er ook theobromine en cafeïne in cacao wat de alertheid na het eten van chocolade verhoogt. Ook het libido kan worden verhoogd met het eten van chocolade. Er zijn dus genoeg redenen die aantonen dat het eten van pure chocolade gezond is, echter moet er ook verteld worden dat te veel chocolade slecht is. Pure chocolade bevat veel verzadigde vetten die weer een negatieve invloed hebben op je gezondheid, denk hierbij aan overgewicht en negatief effect op de bloedvaten.

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u rauwe cacao kopen? Bekijk onze website of neem contact met ons op bij eventuele vragen.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing