Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt:  01-02-2022

Voedsel en voeding zijn verschillende begrippen. Voedsel wordt gezien als dat wat we eten en drinken. Uit dit eten en drinken wordt de nodige energie gehaald dat nodig is om goed te kunnen functioneren. Koolhydraten wordt gezien als één van de belangrijkste voedingsstoffen en daarnaast als een belangrijke energiebron. In deze blog wordt dan ook dieper ingegaan op de vraag: wat zijn koolhydraten en wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

Wat zijn essentiële voedingsstoffen?

De belangrijkste essentiële voedingsstoffen, onze energiebronnen, zijn koolhydraten (glucose en voedingsvezels), vetten (essentiële vetzuren) en eiwitten (essentiële aminozuren). Overige energiebronnen zijn vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen. Bio-actieve stoffen zijn stoffen in voedingsmiddelen die voor de mens een gezondheid bevorderende effect kunnen hebben, maar niet essentieel zijn.
Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Koolhydraten worden gezien als een belangrijke bron van energie, minstens 40% van je energie wordt uit koolhydraten gehaald. Van de koolhydraten in voeding (brood, aardappels, rijst etc.) maakt het lichaam glucose, de brandstof waarop het lichaam werkt. 

Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in glucose dan andere. Daarom spreken we ook wel van 'snelle' en 'langzame' koolhydraten. De koolhydraten van bijvoorbeeld een volkoren boterham hebben meer tijd nodig dan licht brood om verteerd te worden. Het duurt langer voordat ze zijn omgezet in glucose (suikers). De langzame koolhydraten zorgen voor een geleidelijke toevoer va energie en zorgen ervoor dat je niet direct weer trek hebt, zoals dat met snelle koolhydraten wél het geval is.

De koolhydraten (suikers) van koek, snoep en gebak worden snel in het bloed opgenomen zodat de suikerspiegel snel stijgt. na het eten van snelle koolhydraten gaat de insulineproductie omhoog, met het gevolg dat er veel suiker (glucose) uit het bloed gehaald wordt. In korte tijd daalt het bloedsuikergehalte, waardoor er opnieuw behoefte aan suiker is. Zo zorgen de snelle koolhydraten voor pieken en dalen in de suikerspiegel, waardoor het lichaam steeds sneller en vaker om meer gaat vragen.

Snelle koolhydraten zijn niet fout!

De snelle koolhydraten zijn niet per definitie fout. Voor sporters kunnen snelle koolhydraten belangrijk zijn omdat ze in een korte tijd veel energie moeten leveren. Wanneer de energiebehoefte niet extreem is kun je beter kiezen voor de langzame koolhydraten. Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zijn: Volkoren pasta, verse zuivel, Kidneybonen en linzen. Voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten zijn: witte rijst, kristalsuiker en wit brood. Heb je vragen over dit onderwerp?

Koolhydraatarme producten

In deze blog is het belang van koolhydraten benadrukt, echter zijn er toch mensen die weinig koolhydraten binnenkrijgen, bijvoorbeeld door een koolhydraatarm dieet. Voordelen van dit dieet zijn het toevoegen van extra eiwitten om het koolhydraattekort op te vangen en je zal bij dit dieet minder snel een hongergevoel hebben. Koolhydraatarme producten zijn onder andere: groenten, zuivel, noten en zaden

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Marie jeanne calendar_today Geplaatst op:

Hoeveel mag de glucose nuchter zijn

question_answer Broeders Gezondheidswinkel calendar_today Geplaatst op:
Beste , Goedemiddag Marie Jeanne,

Glucose mag nuchter tussen de 3.5 en 6.0 liggen.

Met vriendelijke groet,

Broeders Gezondheidswinkel
Met vriendelijke groet,

Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be
question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing