Het keto dieet: dé manier om vet te verbranden

Het keto dieet: dé manier om vet te verbranden

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Een van de populairste diëten van dit moment is het ketogeen, oftewel keto, dieet. Dit koolhydraatarme dieet wordt al bijna een eeuw gebruikt door mensen met een lastig behandelbare vorm van epilepsie, maar heeft inmiddels ook het grote publiek bereikt. Maar wat is het keto dieet nu precies?

Wat is het keto dieet?

Er bestaan meerdere varianten van het keto dieet, maar in de klassieke versie worden koolhydraten bijna helemaal uit je voedingspatroon verbannen. Dat is bijzonder, want koolhydraten worden door ons lichaam omgezet in glucose en dat is de belangrijkste energiebron voor de mens. Wanneer ons lichaam geen koolhydraten binnenkrijgt, gaat het op zoek naar alternatieve energiebronnen. Vet is zo’n alternatieve energiebron voor mensen die het keto dieet volgen.
Ons lichaam slaat vetzuurketens op en die ketens worden afgebroken wanneer de lever ketonen aanmaakt. Dit proces wordt ook wel ketogenese genoemd. Ketonen zijn zuren die het lichaam van energie voorzien wanneer er geen glucose aanwezig is.

Ketose

Wanneer er een verhoogde hoeveelheid ketonen in je bloed aanwezig is, noemen ze dat ketose. In deze toestand worden vetzuren omgezet in ketonen en op deze manier verbrand je lichaamsvet sneller. Het sneller verbranden van lichaamsvet zorgt er ook voor dat je afvalt en dat is de reden waarom veel mensen het keto dieet volgen. Je lichaam moet wennen aan deze omschakeling en daarom duurt het een aantal dagen voordat je de ketogene toestand bereikt.

Wanneer je net begint met het keto dieet kun je last hebben van de volgende symptomen:

•    Adem die naar aceton ruikt
•    Lusteloosheid
•    Vermoeidheid
•    Irritatie
•    Weinig energie
•    Verminderde conditie
•    Spijsverteringsproblemen
•    Verlangen naar suiker

Je kunt last hebben van deze symptomen omdat je lichaam moet wennen aan je nieuwe levensstijl. Deze klachten verdwijnen vanzelf.

Wat mag je wel en niet eten?

Om ervoor te zorgen dat je genoeg onverzadigde vetten binnenkrijgt, is het belangrijk om producten als olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie en sesamolie tot je te nemen. Koolhydraten moeten zoveel mogelijk vermeden worden en daarom mag je niet te veel fruit en noten eten. Omdat je niet te veel fruit mag eten en toch vitamines en mineralen binnen moet krijgen, is het belangrijk om koolhydraatarme groenten te eten. Groene groentes als spinazie, broccoli en boerenkool zijn daar voorbeelden van. Ook mag je gewoon vlees, vis en gevogelte eten. Dit bevat namelijk de benodigde eiwitten zonder veel koolhydraten te leveren.

Vragen?

Heb je nog vragen over het keto dieet of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing