Koorts, de natuurlijke bestrijder van infecties en bacteriën

Koorts, de natuurlijke bestrijder van infecties en bacteriën

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt: 01-03-2022

Heel veel mensen kennen het gevoel wel: je hebt het ontzettend warm en dan ineens heel koud, je bent aan het zweten, je trilt en je bent aan het klappertanden. Waarschijnlijk heb je dan last van koorts. Koorts kan plotseling ontstaat en in de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken, het is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam dat tegen een virus of bacterie werkt.

Koorts of verhoging

Er heerst nog wel eens twijfel vanaf welke lichaamstemperatuur je verhoging hebt en vanaf welke lichaamstemperatuur je koorts hebt. Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen 36,5 en 37,5 graden. Vanaf een temperatuur van 37,5 wordt er gesproken van verhoging. Bij een verhoging kun je al wat milde symptomen hebben van koorts, wat dus eigenlijk kan worden gezien als een lichte vorm van ziek zijn. Bij een lichaamstemperatuur boven de 38 graden wordt er gesproken van koorts. Koorts meten is het meest betrouwbaar door de temperatuur via de anus te meten. Je kunt de thermometer ook tussen de oksel of onder de tong houden, maar de meter geeft dan tussen de 0,5 en 1 graden lager aan dan de lichaamstemperatuur daadwerkelijk is. Hoge koorts is bij volwassenen gevaarlijk als de lichaamstemperatuur oploopt boven de 39 graden. Het is dan verstandig om een arts te raadplegen.

Hoe krijg ik koorts?

Bij koorts ligt je lichaamstemperatuur dus boven de 38 graden, maar waarom geeft je lichaam deze reactie? Koorts ontstaat bij een virus of bacterie dat je lichaam binnendringt. Om deze infectie tegen te gaan start je lichaam met het maken van afweerstoffen, dit kan tot gevolg hebben dat je lichaamstemperatuur gaat oplopen. Deze temperatuur kan stijgen doordat je lichaam meer afweerstoffen aanmaakt en dat zorgt ervoor dat het virus of de bacterie eerder onschadelijk gemaakt wordt. 

Symptomen van koorts

Er zijn een aantal symptomen die je vertellen dat je koorts hebt. Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen en per persoon kan de mate van klachten verschillen, maar over het algemeen zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Warm voorhoofd
 • Koude rillingen
 • Koude voeten
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Keelontsteking
 • Gloeiende, rode wangen
 • Onwel gevoel
 • Concentratieproblemen
 • IJlen of delier

Hoelang duurt koorts?

Koorts gaat normaal gesproken na twee of drie dagen vanzelf over. Omdat de verhoogde temperatuur een infectie bestrijdt is het belangrijk om je lichaam zijn gang te laten gaan. Het is dus ook niet mogelijk om zelf koorts te verlagen ook niet met bijvoorbeeld een koude douche. Het gebruik van medicijnen is niet nodig, omdat je zonder medicijnen het snelst hersteld. Er kunnen wel een aantal adviezen worden gegeven over hoe je het best met koorts kunt omgaan:

 • Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag). Door de hogere lichaamstemperatuur zweet je meer en kun je uitdrogen.
 • Rust goed uit en probeer genoeg te slapen.
 • Blijf genoeg vitamines binnenkrijgen en gezond eten.
 • Vermijd zwaar verteerbaar of eiwitrijk voedsel.
 • Zorg dat je lichaam de warmte kwijt kan. Trek bijvoorbeeld dunne of loszittende kleding aan en ga onder een laken liggen.

Wat als koorts blijft aanhouden?

In principe lost de koorts zich vanzelf op. Toch zijn er wel een aantal situaties waarbij het belangrijk is om een huisarts te raadplegen. Je hebt naast een hogere temperatuur last van:

 • Benauwdheid
 • Sufheid
 • Je drinkt minder dan je normaal doet.
 • Je plast minder dan twee keer per dag.
 • Je hebt een hart-, long- of nierziekte.
 • Je bent de afgelopen vier weken in de tropen geweest.
 • Je hebt weinig weerstand door een ernstige ziekte
 • Suikerziekte
 • Koorts die na een paar dage afwezigheid weer terugkomt

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing