Hoge bloeddruk: de risico's en oplossingen

Hoge bloeddruk: de risico's en oplossingen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt: 06-04-2022

Simpel gezegd is de bloeddruk de druk in de bloedvaten die nodig is om bloed rond te pompen, zodat al je organen genoeg zuurstof krijgen. Gedurende dit proces ontstaat er druk op de bloedvaten. Dit is normaal, maar de bloeddruk moet niet continu te hoog zijn. Bij een hoge bloeddruk heb je namelijk een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het kan leiden tot een hartinfarct, beroerte en pijn op de borst. Het kan ook schade aan ogen en nieren aanrichten. Het hart moet ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen. In deze blog wordt uitgelegd wat de oorzaken en klachten zijn van een hoge bloeddruk en daarnaast worden tips gegeven die bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk

Meten van hoge bloeddruk

De bloeddrukmeter meet eigenlijk twee verschillende waarden. Zo heb je onderdruk en bovendruk. Bovendruk is als het hart samenknijpt. Onderdruk is als het hart ontspant. Een normale bloeddruk ligt bij bovendruk onder de 140 en bij onderdruk onder de 95mmHg. Een lage bloeddruk ligt bij mannen onder de 110/70mmHg en bij vrouwen onder de 100/60mmHg. Waardes boven de 140 en boven de 95mmHg wordt gezien als een gevaarlijk hoge bloeddruk. Je moet de bloeddruk wel over een langere tijd meten. Gebruik de meter bij voorkeur aan de mindere dominante arm. De waardes schommelen continu. ’s Middags is je bloeddruk vaker hoger dan in de ochtend of avond. Je bloeddruk stijgt bij bewegen, praten of emoties.

Oorzaken en klachten

Vaak is de oorzaak van een hoge bloeddruk niet bekend. In sommige families komt het wel vaker voor dan in andere. Een nierziekte kan ook de oorzaak zijn. Leeftijd speelt ook een rol in de bloeddrukwaarde. Naarmate je ouder wordt is het normaal dat je bloeddruk stijgt. Meestal merken mensen niks van een hoge bloeddruk, pas bij een langdurige hoge bloeddruk kunnen verschillende klachten ontstaan:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn
  • Rusteloosheid
  • Wazig zien

Te lage bloeddruk

Naast een te hoge kun je ook een te lage bloeddruk hebben. Hierbij krijgen niet alle delen van het lichaam altijd genoeg bloed en zuurstof. Is dit het geval bij de hersenen dan kun je duizelig worden of flauwvallen. Soms word je kortademig of krijg je pijn op de borst. Een lage bloeddruk is vaak tijdelijk. Je kunt ook een lage bloeddruk hebben als je koorts hebt, bloed verliest of een bloedvergiftiging hebt. Bepaalde medicijnen kunnen ook een lage bloeddruk veroorzaken. Een lage bloeddruk is niet gemakkelijk te behandelen.

Bloeddruk verlagen

Het verlagen van je bloeddruk begint bij jezelf. Pas in eerste instantie je levensstijl aan. Krijg voldoende voedingsstoffen binnen, eet minder rood vlees, minder zout en eet juist meer vezels en groentes. Sporten helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk. Werkt dit niet genoeg dan kunnen medicijnen helpen. Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten krijgen vaker medicijnen voorgeschreven.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.
 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Ton Lugthart calendar_today Geplaatst op:

Ik heb hoge bloeddruk 160/175 -85/94 .hart slag 55/65 . Mijn leeftijd is 72 jaar en normaal gewiicht 83 kg lengte 183. Heb medicijnen gebruikt alleen krijg ik hier gewrichts pijnen en spierpijn van en slechter slapen . Met internist div medicijnen geprobeert en alle geven bijwerkingen .nu gestopt met medicijnen. Zelfs suplementen van maretak en meidoorn geprobeerd en dit geeft ook spierpijn. Heb over 4 weken afspraak met Umc utrecht afdeling Vasculaire geneeskunde. Heeft U nog adviezen . (Ik drink geen alcohol en rookt niet en eet gezond.)

question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

chat_bubble_outline Tonny Mekke calendar_today Geplaatst op:

Wat kan ik het beste innemen tegen een te hoge bloeddruk. Graag uw advies.

question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing