De 3 geheimen van een gezonde geest

De 3 geheimen van een gezonde geest

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

1. Om te beginnen: wat is botontkalking eigenlijk?

Eigenlijk zegt het woord het al. Bij botontkalking verliest het bot eigenlijk ‘kalk’ waardoor het minder sterk wordt en breekbaarder wordt. Wanneer dat zo erg is dat het de kans op breuken echt vergroot, spreken we over osteoporose of botontkalking.

2. Krijgt iedereen last van botontkalking?

Niet iedereen krijgt per definitie last van botontkalking. Het is dan ook bij uitstek iets dat op latere leeftijd gebeurt, waarbij vrouwen vaker van het probleem last hebben dan mannen. Dit is met name doordat de hormoonhuishouding van effect is op botontkalking waardoor vrouwen na de overgang vaker last hebben.Mannen kunnen ook last hebben van botafbraak (als gevolg van een verandering in de hormoonhuishouding), maar dit gebeurt meestal meer geleidelijk en op nog latere leeftijd dan bij vrouwen.

3. Waardoor wordt botontkalking beïnvloed/veroorzaakt?

Verder kan van invloed zijn: - Erfelijke aanleg - Extreem afvallen - Hormoonhuishouding na de overgang - Onvoldoende vitamine D en/of Calcium

4. Wat doe je als je al last van botontkalking hebt?

Botontkalking gaat niet meer over en is dus ook niet te genezen. Daarom is het zo belangrijk om al vanaf jongs af aan goed voor jezelf en je botten te zorgen. Wanneer je al botontkalking hebt, kun je er alleen voor zorgen dat dit maximaal geremd wordt, door goed voor jezelf te zorgen. Hoe je dat doet, vertellen we hieronder.

5. Hoe voorkom je botontkalking?

Het tegengaan van botontkalking begint al op jonge leeftijd. Door vanaf jonge leeftijd goed voor je botten en je gestel te zorgen, verminder je nadrukkelijk de kans op botontkalking op latere leeftijd. Hierin zijn 3 factoren het meest van belang:

  • Voldoende beweging. Door voldoende te bewegen wordt door spieren, botten en gewrichten een inspanning geleverd. Deze ‘belasting’ vertraagt de botafbraak en zo helpt bewegen direct om botten langer sterk te houden.Beweging waarbij botten meer belasting krijgen als gevolg van zwaartekracht (zoals lopen, in tegenstelling tot fietsen of zwemmen) zijn het beste. Uiteindelijk gaat het er echter vooral om dat je in beweging bent en blijft.
  • Calcium. Voldoende calcium werkt als bouwstof voor je botten en zorgt ervoor dat bot behouden blijft en nieuw bot wordt aangemaakt. Dit vind je vooral in zuivelproducten of kun je als aanvulling op je voeding als calcium supplement nemen.
  • Vitamine D. Vitamine D is erg belangrijk omdat het zorgt voor de opname van calcium uit de voeding in het bloed en het ‘vastleggen’ ervan in de botten. Vitamine D is bij ouderen steeds meer nodig om afbraak van bot te vertragen. Zonlicht speelt hierbij een rol, maar hoe ouder we worden, hoe minder vitamine D we kunnen opnemen uit zonlicht. Vitamine D wordt door veel ouderen dan ook als supplement genomen en halen we uit onze voeding (vlees, eieren, kaast, vette vis)

Bescherm en versterk je botten!

Met voldoende vitamine D, Calcium en lichaamsbeweging zorg je dus goed voor jezelf én voor je botten. Broeders Gezondheidswinkel helpt je nu extra voordelig: Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing