Laagopgeleiden worden steeds ongezonder

Laagopgeleiden worden steeds ongezonder

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Volgens de Raad is het tijd voor actie. Een kwart van de welvaartsziekten komt door een verkeerde leefstijl: ongezond eten, roken, overmatig alcoholgebruik en een gebrek aan beweging. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat 40% van de kankergevallen wordt veroorzaakt door leefstijl. Dat betekent dus dat veel van deze ziekten te voorkomen zijn. Daarmee blijft de zorg betaalbaar en kunnen meer mensen meedoen aan betaald en onbetaald werk; dit geldt het meest voor mensen met een lage opleiding. Laagopgeleide vrouwen krijgen nu rond hun 52ste jaar gezondheidsklachten; 20 jaar eerder dan hoogopgeleide vrouwen. Tien jaar geleden was dit verschil nog 16 jaar. Dat komt volgens de RVZ vooral door een toename van welvaartsziekten. De Raad vindt dat de minister van Volksgezondheid daadkrachtiger moet optreden. Er moet meer aandacht komen voor preventie en het belang van een gezonde leefstijl moet meer benadrukt worden. Bijvoorbeeld door niet alleen tabaksvoorlichting te geven op scholen, maar ook schoolpleinen rookvrij te maken. Zeker in het geval van kinderen, moet hun gezondheid beschermd worden, vindt de RVZ. Zij kunnen immers in het algemeen de keuze roken/niet-roken nog niet goed overzien en zijn makkelijk beïnvloedbaar. Ook zou de minister strenger en doortastender moeten zijn bij de bescherming tegen te veel zout in ons dagelijkse voedsel. Iets wat al veel eerder had moeten gebeuren, want consumenten krijgen nu ongemerkt dagelijks een overdosis zout binnen.

Vettax

Tot slot komt ook de vettax, een speciale accijns op ongezond voedsel, weer eens uit de hoge hoed tevoorschijn. En wat te denken van het voorstel om het hoge btw-tarief over voeding te heffen? Daardoor wordt voedsel duurder en dat zou overmatig eten ontmoedigen. Je kunt ook een stap te ver gaan…. Heeft u vragen over uw eetpatroon? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing