Mattisson Organic psylliumvezels bio
Wat zijn Psylliumvezels?
Psyllium (Vlozaad) bestaat uit de zaadhuiden van zaden van de psyllium plant. Psyllium bestaat voor meer dan 80% uit niet-verteerbare vezels, waarvan 70% oplosbare vezels en 30% onoplosbare vezels. Psyllium vormt een gel als het in contact komt met water en kan wel tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psylliumvezels boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten als een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezels zijn een type koolhydraten die je lichaam niet kan verteren of opnemen. In plaats van energie te leveren, spelen ze een cruciale rol in de spijsvertering en darmgezondheid. Ze komen voor in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen.
Welke soorten vezels zijn er?
Er zijn twee hoofdtypen vezels:
Oplosbare vezels – Deze lossen op in water en vormen een gelachtige substantie in de darmen. Voorbeelden zijn acaciavezels, Psylliumvezels en vezels uit haver en fruit.
Onoplosbare vezels – Deze vezels blijven intact en bevorderen de stoelgang door het volume van de ontlasting te vergroten. Ze zitten in volkoren granen, zaden en groenten.
Psyllium als bindmiddel in glutenvrij brood
Psyllium kan worden gebruikt als bindmiddel in glutenvrij brood wegens de sterk absorberende eigenschappen. Deze eigenschap vervangt de werking die gluten normaalgesproken hebben.
Zorg bij het gebruiken van Psyllium voor voldoende vochtinname.
Veel gestelde vragen over psylliumvezels
Waarom moet ik voldoende water drinken bij het gebruik van psylliumvezels?
Bij onvoldoende water inname kunnen de vezels gaan klonteren in de darmen. Probeer daarom minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.
Kunnen psylliumvezels ervoor zorgen dat je afvalt?
Nee, psyllium draagt niet direct bij aan gewichtsverlies. Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Hoe gebruik ik psylliumvezels?
Psyllium kan op verschillende manieren worden gebruikt. Meng het met een groot glas water, roer het door je vruchtensap of smoothie, of voeg het toe aan yoghurt, havermout of kwark. Daarnaast kun je psyllium verwerken in brood, pannenkoeken en muffins.
Hoe smaakt psyllium?
De vezels hebben een neutrale smaak en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met verschillende dranken of gerechten.
Ingrediënten
Biologisch Psyllium (Plantago ovata, zaadhuls/husk)
Voedingswaarde per |
100 g / 2 g |
Energie |
774 kJ 193 kcal / 14.4 kJ 3.9 kcal |
Vetten |
0.5 g / 0.01 g |
- waarvan verzadigde vetzuren |
0.06 g / 0.0 g |
Koolhydraten |
2.0 g / 0.04 g |
- waarvan suikers |
<0.24 g / 0.0 g |
Eiwitten |
1.0 g / 0.02 g |
Vezels |
88 g / 1.74 g |
Zout |
0.3 g / 0.01 g |
Gebruik
1 x daags 1 à 2 theelepels (2-4 g) mengen met water, yoghurt of vruchtensap en liefst voor de maaltijd innemen.
Direct opdrinken omdat psyllium snel en veel vocht opneemt.
Zorg bij het gebruik van psyllium voor voldoende vochtinname bij het drinken, maar ook gedurende de dag.
Niet geschikt voor kinderen en mensen met slikproblemen.
Niet gelijktijdig innemen met geneesmiddelen.
De aanbevolen dosering niet overschrijden. Dit product is geen vervanging van een gevarieerde voeding.
Bewaren
Koel, droog en afgesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden.
Fabrikant/distributeur
Mattisson Healthcare B.V.
Middenweg 16
3401 MB IJsselstein