Lactose intolerantie

Lactose intolerantie

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende aandoening die steeds meer aandacht krijgt, omdat het vaak voorkomt. Het kan een uitdaging vormen voor mensen die genieten van zuivelproducten, maar met de juiste kennis en aanpassingen is een gezond en lekker dieet nog steeds mogelijk. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en enkele belangrijke aspecten van lactose-intolerantie verkennen.

Wat is lactose(/melk) -intolerantie?

Lactose-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose, een suiker die van nature voorkomt in zuivelproducten. Dit komt door een tekort aan het enzym lactase, dat normaal gesproken lactose afbreekt tot eenvoudigere suikers die gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Lactose-allergie of -intolerantie?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen lactose-intolerantie en een lactose-allergie. Een allergie voor lactose is een reactie van het immuunsysteem op lactose, terwijl lactose-intolerantie een probleem is met de spijsvertering. Een lactose-allergie kan ernstige allergische reacties veroorzaken, terwijl lactose-intolerantie meestal resulteert in gastro-intestinale symptomen.

Oorzaken lactose-intolerantie

Er zijn verschillende oorzaken van lactose-intolerantie, waarvan sommige genetisch bepaald zijn en andere het gevolg zijn van externe factoren:

Primaire lactose-intolerantie:

Dit is de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie en ontwikkelt zich naarmate mensen ouder worden. Na de kindertijd neemt de productie van lactase af, wat resulteert in lactose-intolerantie bij volwassenen.

Secundaire lactose-intolerantie:

Deze vorm van lactose-intolerantie treedt op als gevolg van schade aan de dunne darm, bijvoorbeeld door een infectie, een operatie of een aandoening zoals coeliakie.

Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie:

Dit is een zeldzame genetische aandoening waarbij baby's vanaf de geboorte een ernstig tekort aan lactose hebben.

Symptomen & klachten lactose-intolerantie

De symptomen van lactose-intolerantie kunnen variëren in ernst en omvatten onder meer buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid. Deze symptomen treden meestal op na het consumeren van zuivelproducten die lactose bevatten.

Wat eten bij lactose-intolerantie

Mensen met lactose-intolerantie moeten mogelijk hun dieet aanpassen om symptomen te voorkomen. Gelukkig zijn er veel lactosevrije of lactosearme alternatieven beschikbaar, zoals lactosevrije melk, yoghurt en kaas. Andere calciumrijke voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, amandelen en tofu, kunnen ook helpen om aan de voedingsbehoeften te voldoen.

Hoe gaat het verder als je intolerant bent voor melk?

Het leven met lactose-intolerantie kan in het begin een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en aanpassingen is het goed mogelijk om een gevarieerd en voedzaam dieet te behouden. Het is belangrijk om etiketten zorgvuldig te lezen en voedingsmiddelen te testen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden et lactosevrije producten? Bezoek onze winkel of neem contact met ons op.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing