Alles over vitamine D tekort

Alles over vitamine D tekort

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in het behoud van gezonde botten, tanden en een goed functionerend immuunsysteem. Ondanks het belang ervan, hebben veel mensen wereldwijd te maken met een vitamine D tekort. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. In deze blog duiken we diep in de wereld van vitamine D tekort: wat het is, hoe het je gezondheid beïnvloedt, de oorzaken, symptomen, en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

Wat is vitamine D tekort?

Een vitamine D tekort ontstaat wanneer je lichaam niet genoeg vitamine D heeft om optimaal te kunnen functioneren. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die je lichaam kan aanmaken wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Daarnaast kun je het ook uit bepaalde voedingsmiddelen en supplementen halen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot problemen met de opname van calcium en fosfaat, wat essentieel is voor sterke botten en tanden.

Vitamine D tekort symptomen & klachten

Een tekort aan vitamine D kan subtiele, maar ook ernstige symptomen en klachten veroorzaken. Deze kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het tekort en de duur ervan. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid en een algemeen gevoel van zwakte.
 • Pijnlijke botten en gewrichten.
 • Spierzwakte en spierkrampen.
 • Stemmingswisselingen, inclusief depressie.
 • Verhoogde kans op infecties en een zwak immuunsysteem.
 • In ernstige gevallen kunnen er botafwijkingen ontstaan, zoals osteoporose bij volwassenen en rachitis bij kinderen.

Vitamine D tekort oorzaken & gevolgen

Er zijn verschillende oorzaken voor een vitamine D tekort, waaronder:

 1. Gebrek aan zonlicht: Mensen die weinig tijd buiten doorbrengen of in gebieden wonen met weinig zonlicht, hebben een hoger risico.
 2. Voeding: Een dieet dat arm is aan vitamine D-rijke voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte producten.
 3. Leeftijd: Oudere volwassenen hebben een verminderde capaciteit om vitamine D uit zonlicht te synthetiseren.
 4. Huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben meer melanine, wat de aanmaak van vitamine D vermindert.
 5. Medische aandoeningen: Aandoeningen zoals nierziekte of leveraandoeningen kunnen de omzetting van vitamine D naar zijn actieve vorm belemmeren.

De gevolgen van een langdurig tekort aan vitamine D kunnen ernstig zijn en omvatten onder andere een verhoogd risico op botbreuken, spierzwakte, en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Hoelang duurt vitamine D tekort & herstel?

Het herstel van een vitamine D tekort kan variëren afhankelijk van de ernst van het tekort en de behandelmethode. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren om het vitamine D-niveau in het lichaam weer op peil te krijgen. Belangrijk hierin is jezelf laten informeren, wat meestal inhoudt het nemen van vitamine D supplementen en het verhogen van de blootstelling aan zonlicht.

Vitamine D supplementen

Vitamine D supplementen zijn een effectieve manier om een tekort aan te vullen. Uit voeding kan je voldoende Vitamine D binnen krijgen, echter krijgen sommige dit niet aangezien ze geen gezond voedingspatroon hanteren, je kan dan eventueel vitamine D kopen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en vloeibare druppels. De twee meest voorkomende vormen zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol), waarbij D3 meestal de voorkeur heeft vanwege de hogere effectiviteit. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en regelmatig je bloedspiegels te laten controleren door een arts om overdosering te voorkomen.

Bij vragen over dit onderwerp kun je contact met ons opnemen of langskomen in de winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing