Alles over intermittent fasting

Alles over intermittent fasting

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

In de wereld van gezondheid en welzijn is intermittent fasting de laatste jaren enorm populair geworden. Vele prijzen de voordelen van deze eetwijze. Maar wat houdt intermittent fasting precies in en waarom zouden mensen het overwegen? In deze blog gaan we dieper in op het intermittent fasten.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting (IF), ofwel periodiek vasten, is een voedingspatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en eten. In plaats van je te concentreren op welke voedingsmiddelen je eet, draait IF om wanneer je eet. Het gaat niet zozeer om het beperken van calorieën, maar eerder om het beperken van het tijdsbestek waarin je eet.

Waarom Intermittent Fasting?

De populariteit van intermittent fasting is grotendeels te danken aan de vele voordelen die ermee worden geassocieerd. Sommige mensen gebruiken het als een strategie om gewicht te verliezen, andere voelen zich lekkerder door het kortere tijdsbestek waarin gegeten mag worden.

Wat kun je eten tijdens Intermittent Fasting?

Tijdens de vastenperiode is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en water, zwarte koffie, groene thee of andere calorievrije dranken te consumeren. Tijdens de eetperiode wordt aangeraden om gezonde, evenwichtige maaltijden te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitten.

Intermittent Fasting Schema

Een veelvoorkomend IF-schema is het 16/8-schema, waarbij je vast gedurende 16 uur per dag en een eetperiode van 8 uur hebt. Dit schema wordt vaak gebruikt door zowel mannen als vrouwen, maar sommige onderzoeken suggereren dat vrouwen mogelijk baat hebben bij een iets kortere vastenperiode.

Verschillende Vormen van Intermittent Fasting

Alternate Day Fasting (Om de Dag Vasten)

 • Dit omvat het afwisselen van vastendagen met dagen waarop je normaal eet. Sommige mensen vinden dit schema uitdagend vanwege de lange vastenperiodes, maar het kan effectief zijn voor gewichtsverlies.

Een Aantal Dagen in de Week Vasten

 • Bij deze benadering vast je gedurende één of meerdere dagen per week, terwijl je de rest van de week normaal eet. Dit kan een meer haalbare optie zijn voor mensen die geen dagelijkse vastenroutine willen volgen.

Modified Alternate Day Fasting

 • Een aangepaste versie van om de dag vasten waarbij je vastendagen afwisselt met dagen waarop je een beperkt aantal calorieën mag eten. Dit kan helpen om de uitdaging van volledig vasten te verzachten.


16/8 Time Restricted Feeding

 • Dit populaire schema omvat een dagelijkse vastenperiode van 16 uur, gevolgd door een eetperiode van 8 uur. Het wordt vaak beschouwd als een haalbare en effectieve manier om intermittent fasting in je levensstijl op te nemen.
   

De Voor- en Nadelen van Intermittent Fasting

Voordelen

 • Gewichtsverlies en vetverlies.
 • Verhoogde energie en mentale helderheid.

Nadelen

 • Kan moeilijk zijn om aan te wennen, vooral in het begin.
 • Niet geschikt voor iedereen, vooral mensen met bepaalde medische aandoeningen of een geschiedenis van eetstoornissen.
 • Kan leiden tot obsessief gedrag rond voedsel of een ongezonde relatie met eten als het niet goed wordt beheerd.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing