Wat is striea en hoe zorg je ervoor dat je geen striemen op je huid krijgt

Wat is striea en hoe zorg je ervoor dat je geen striemen op je huid krijgt

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Iedereen streeft naar een gezonde en mooie huid. Striemen, ook wel bekend als striae, zijn echter een veel voorkomend huidprobleem dat velen van ons kunnen tegenkomen. Deze lijnen en littekens op de huid kunnen een bron van zorg zijn en onze zelfverzekerdheid beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op wat striemen zijn, hoe ze ontstaan en vooral hoe je ze kunt voorkomen.

Wat zijn Striemen?

Striemen, medisch bekend als striae, zijn littekens op de huid die ontstaan door het uitrekken of scheuren van de middelste laag van de huid, de zogenaamde dermis. Ze manifesteren zich als lijnvormige tekenen op de huid, vaak rood of paars van kleur in het begin, en vervagen in de loop van de tijd naar een lichtere kleur. Striemen kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op gebieden waar de huid veel wordt uitgerekt, zoals de buik, billen, dijen, borsten en bovenarmen.

Hoe ontstaan Striemen?

Het ontstaan van striemen is gerelateerd aan het uitrekken van de huid. Dit uitrekken kan worden veroorzaakt door verschillende factoren:

  1. Snelle groei: In de puberteit ondergaan veel jonge mensen een snelle groeispurt, waarbij de huid niet altijd gelijke tred houdt en kan scheuren, waardoor striemen ontstaan.
  2. Zwangerschap: Een van de meest voorkomende oorzaken van striemen is zwangerschap, waarbij de buik sterk groeit om plaats te bieden aan de groeiende foetus.
  3. Gewichtstoename: Snel aankomen in gewicht kan leiden tot het uitrekken van de huid, waardoor striemen ontstaan.
  4. Intensieve training: Mensen die intensief sporten en snel spiermassa winnen, kunnen striemen ontwikkelen door de snelle toename van spieromvang.
  5. Hormonale veranderingen: Schommelingen in hormoonniveaus, zoals tijdens de puberteit of bij het gebruik van bepaalde medicijnen, kunnen de elasticiteit van de huid beïnvloeden en striemen veroorzaken.

Hoe zorg je ervoor dat je geen striemen op je huid krijgt?

Het voorkomen van striemen is niet altijd volledig mogelijk, maar er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van striemen te verminderen:

  1. Hydratatie: Houd je huid goed gehydrateerd door regelmatig water te drinken en hydraterende crèmes of oliën op de huid aan te brengen. Een goed gehydrateerde huid is elastischer en minder vatbaar voor het ontwikkelen van striemen.
  2. Gezond dieet: Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit draagt bij aan een gezonde huidstructuur en helpt de elasticiteit te behouden.
  3. Langzame gewichtstoename: Als je bezig bent met gewichtstoename, probeer dit dan geleidelijk te doen. Snelle gewichtstoename kan leiden tot het uitrekken van de huid en het ontstaan van striemen.
  4. Regelmatige lichaamsbeweging: Door regelmatig te sporten en te werken aan het versterken van je spieren, behoud je een gezond spierweefsel en kan je de kans op het ontwikkelen van striemen verminderen.
  5. Vermijd te strakke kleding: Draag kleding die niet te strak zit, vooral op gebieden waar de huid gevoelig is voor striemen. Te strakke kleding kan extra druk op de huid uitoefenen en het risico op het ontstaan van striemen vergroten.

Door een gezonde levensstijl te handhaven, je huid goed te verzorgen en bewust om te gaan met factoren die striemen kunnen veroorzaken, kun je stappen zetten om deze ongewenste littekens op je huid te verminderen of voorkomen. 

Vragen over dit onderwerp? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op!

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing