Wat is spelt?

Wat is spelt?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

In de wereld van gezonde voeding is er altijd ruimte voor nieuwe ontdekkingen en trends. Een van de graansoorten die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is spelt. Deze oude graansoort heeft een rijke geschiedenis en is nu weer terug vanwege zijn unieke veelzijdigheid. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat spelt precies is en waarom het de moeite waard is om het op te nemen in je dieet. We zullen ook specifiek ingaan op speltbrood en speltpasta, twee populaire toepassingen van dit veelzijdige graan.

Wat is spelt?

spelt staat ook wel bekend als Triticum spelta, een oude graansoort die al duizenden jaren wordt verbouwd. Het is nauw verwant aan tarwe. Speltkorrels zijn lang en smal, met een hardere buitenste schil die bescherming biedt tijdens de groei. Het graan gedijt goed in koudere klimaten en wordt vaak geassocieerd met traditionele Europese landbouw.

Is spelt gezond?

  1. Voedingsstoffen: Spelt is een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Het bevat belangrijke B-vitamines, zoals niacine, thiamine en riboflavine, die betrokken zijn bij de stofwisseling en energieproductie in het lichaam. Spelt bevat ook mineralen zoals magnesium, fosfor en ijzer.
     
  2. Makkelijk verteerbaar: Sommige mensen vinden dat ze spelt beter verdragen dan moderne tarwe. Dit komt doordat spelt een lagere concentratie van bepaalde soorten gluten heeft in vergelijking met tarwe. Mensen met een milde gevoeligheid voor gluten kunnen spelt beter verdragen, maar het is belangrijk op te merken dat spelt nog steeds gluten bevat en daarom niet geschikt is voor mensen met coeliakie.

Speltbrood:

Speltbrood is een populaire toepassing van spelt en wordt steeds vaker verkrijgbaar bij bakkerijen en supermarkten. Het heeft een licht nootachtige smaak en een luchtige textuur. Speltbloem kan worden gebruikt in plaats van tarwebloem om brood te bakken, maar het heeft een iets andere samenstelling en vereist mogelijk wat aanpassingen in het bakproces. Speltbrood kan een gezonder alternatief zijn voor mensen die gevoelig zijn voor tarwe of op zoek zijn naar variatie in hun dieet.

Speltpasta:

Net zoals tarwepasta kan speltpasta worden gebruikt als basis voor heerlijke pastagerechten. Speltpasta heeft een stevige textuur en een licht nootachtige smaak. Het is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor tarwepasta of die de voedingswaarde van hun maaltijden willen verhogen. Houd er echter rekening mee dat speltpasta ook gluten bevat en daarom niet geschikt is voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten.

Voor vragen over dit onderwerp is het mogelijk om contact met ons op te nemen, of kom langs in onze winkel voor al je vragen.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing