Wintertenen, wat kun je eraan doen?

Wintertenen, wat kun je eraan doen?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De ‘R’ zit weer in de maand en specifiek in deze maanden kun je last krijgen van wintertenen. Dit fenomeen is niet bij iedereen bekend en daarom schrijven we in deze blog over wintertenen. Wintertenen kan iedereen krijgen, dus van jong tot oud. Bij vrouwen komen wintertenen, maar ook winterhanden vaker voor. In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp. Wat zijn wintertenen precies, wat is de oorzaak van wintertenen en wat kun je doen tegen wintertenen.

Wat zijn wintertenen?

Wanneer het buiten koud is kun je last krijgen van wintertenen. Meest voorkomende klachten zijn jeuk en/of pijn aan de tenen. Een andere naam voor wintertenen is perniones. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel en licht gezwollen plekken op de tenen. Het vaakst treden wintertenen op aan het begin van het seizoen, maar wanneer je vaak wordt blootgesteld aan een koude omgeving, kan dit ook op andere momenten voorkomen. Bij hevige gevallen van wintertenen kan er blaarvorming ontstaan of ontstaan er zelfs wondjes aan de tenen.

Wat is de oorzaak van wintertenen?

Er is vaak wat onduidelijkheid over de specifieke oorzaak van wintertenen. Over het algemeen wordt aangenomen dat bloedvaatjes een reactie geven op de lage temperaturen, normaal in de vorm van vaatvernauwing, echter werkt dit proces niet helemaal goed bij wintertenen. Gevolg hiervan is dat de tenen rood of paarsblauw aanlopen. Een andere reden waardoor het kan ontstaan is dat mensen simpelweg vatbaarder zijn voor wintertenen vergeleken met andere mensen.

Wat kun je doen tegen wintertenen?

Er zijn verschillende zalven en middeltjes die je kunt gebruiken tegen wintertenen. Vaak ben je vatbaarder voor wintertenen wanneer je rookt, wanneer je weinig beweegt en wanneer je te weinig vitamine binnen krijgt. Wat voornamelijk belangrijk is om wintertenen tegen te gaan is het volgende:

  • Zorg ervoor dat je niet ineens koude voeten kunt krijgen.
  • Houd je voeten warm en droog met sokken van katoen en wol.
  • Zorg dat je lichaam warm blijft, dit kan door bijvoorbeeld veel in beweging zijn.
  • Probeer niet te krabben wanneer je jeuk hebt.

Mocht je nog verdere vragen hebben over dit onderwerp. Neem dan contact met ons op!
 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing