Een koortslip behandelen.

Een koortslip behandelen.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Iedereen kent wel het gevoel van een blaasje op je lip dat begint te prikken. Dat blaasje, beter bekend als een koortslip, kan zeer vervelend zijn. Helemaal als je net een afspraak of etentje hebt.  De veroorzaker van het blaasje is het Herpes Simplex virus, wat ook wel wordt gezien als een soa. In deze blog kom je alles te weten over de koortslip, denk hierbij onder andere aan: wat een koortslip is, hoe je een koortslip krijgt en wat je er tegen kunt doen.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een onschuldige huiduitslag, die ook wel koortsuitslag wordt genoemd. Rond de neus en lippen zijn de vaakst voorkomende plekken waar deze huiduitslag kan ontstaan. De huid wordt meestal rood en er ontstaan blaasjes gevuld met vocht. Zo kan het gaan jeuken, tintelen, pijn doen of het kan een branderig gevoel geven.

Hoe krijg je een koortslip?

Zoals al eerder in deze blog aangegeven ontstaat een koortslip door het Herpes Simplex virus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes en wordt overgedragen door huid op huid aanrakingen, zoals het geven van handen, kussen of knuffelen. Andere minder voorkomende redenen zijn het gebruik van dezelfde tandenborstel, bestek, handdoek of lippenbalsem. Mocht je het virus te pakken hebben dan blijft het virus je hele leven lang in je lichaam. Dit klinkt misschien beangstigend, maar meestal merk je er niets van en is het virus inactief. Het kan wel weer aangewakkerd worden door factoren als stress, vermoeidheid en te veel zonlicht.

Wat te doen tegen koortslip?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen of gebruiken om een koortslip tegen te gaan. Blijf bijvoorbeeld van de blaasjes af. Dit is heel lastig aangezien het kan jeuken of tintelen, maar wanneer de blaasjes zijn opgedroogd is het grootste besmettingsgevaar geweken. Daarnaast is het een mogelijkheid om het genezingsproces te versnellen.  Gebruik een koortslip crème om het genezingsproces te versnellen. 

Is een koortslip besmettelijk?

In deze blog is het al eerder doorgeschemerd. Een koortslip is zeker besmettelijk. Helemaal als de blaasjes opengaan. Mocht dit gebeuren dan is de kans groter dat andere mensen besmet raken.

Tips om een koortslip te voorkomen

Er zijn paar hele simpele tips die de kans kleiner maken dat jij last gaat krijgen van een koortslip:

  • Drink niet zomaar uit een glas
  • Gebruik niet andermans lippenbalsem
  • Zorg voor een goede hygiëne.
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Eet gezond en beweeg regelmatig
  • Matig je alcohol gebruik en rook niet

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.


 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing