Tandsteen: wat is het en hoe voorkom je het?

Tandsteen: wat is het en hoe voorkom je het?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Tandsteen is hard geworden tandplak wat iedereen het liefst wil voorkomen. Tandplak kan bestaan uit een laagje etensresten, bacteriën en speeksel op je tanden. Het is voor niemand een geheim meer dat een goede mondverzorging zeer belangrijk is voor de algehele hygiëne. Gebeurd dit niet dan kunnen er vervelende klachten ontstaan, zoals hard geworden tandplak, ook wel tandsteen genoemd. Echter zijn er nog veel andere oorzaken die de aanleiding kunnen zijn van tandsteen, denk hierbij aan roken, ouderdom, erfelijkheid en stress. In deze blog wordt beschreven hoe tandsteen ontstaat, hoe het verwijderd kan worden en hoe tandsteen voorkomen kan worden.

Wat is tandsteen?

Tandsteen ontstaat niet direct. Het is een proces van grotendeels bacteriën in combinatie met voedingsresten en speeksel wat er op den duur tot leidt dat tandsteen kan ontstaan. Het ontstaat vaak vlak onder het tandvlees en achter tussen je tanden, omdat dit de plek is waar lastig te poetsen valt. Het is niet voor iedereen duidelijk wat de kenmerken zijn van tandsteen en hoe het eruit ziet. Tandsteen is vaak te onderscheiden aan de gele of bruine kleur van tanden of tandvlees. Wanneer je het niet zeker weet, is het mogelijk om een bezoek aan de huisarts te plegen.

Hoe kan tandsteen worden verwijderd?

Het is aan te raden om dagelijks bezig te zijn met mondverzorging om tandsteen te voorkomen. Dit kun je zelf doen door tandplak te verwijderen, door bijvoorbeeld goed te poetsen, tandenstokers te gebruiken en te flossen. Mocht je toch last krijgen van tandsteen, dan kun je bij de tandarts terecht. Wil je niet te vaak naar de tandarts en probeer je het liever zelf, dan is er de tandsteen verwijderaar die je helpt bij het verwijderen van tandplak en zelfs tandsteen.

Hoe voorkom je tandsteen?

  • Niemand zit op tandsteen te wachten, daarom geeft Broeders Gezondheidswinkel je een aantal tips om tandsteen te voorkomen:
  • Goed poetsen: Het klikt als een open deur, maar het is wel degelijk van belang. Een goede tandenborstel in combinatie met intensief poetsen leidt ertoe dat de kans op tansteen drastisch verminderd.
  • Nuttig zo min mogelijk suiker en zetmeel: Suiker en zetmeel stimuleert de vorming van tandplak, probeer producten met suiker en zetmeel zo veel mogelijk te vermijden.
  • Gebruik een xylitol houdende kauwgom: Deze kauwgom verstoord de groei van bacteriën. Tandplak bestaat voor 80% uit bacteriën, met deze kauwgom verstoor je dus het kunnen ontstaan van tandplak.
  • Eet voldoende groenten: Groenten zitten boordevol vezels die bijdragen aan een gezonde mondflora.
  • Probeer minder te roken en stress te verminderen: Zowel roken als stress kunnen ervoor zorgen dat tandplak kan ontstaan. Door dit te verminderen wordt de kans op tandplak een stuk kleiner.

Heb je vragen over dit onderwerp? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op bij eventuele vragen.


 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing