Wat te doen tegen spierpijn?

Wat te doen tegen spierpijn?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Spierpijn! Menig sporter heeft er weleens last van gehad, iedere traptrede is er één te veel en bij elke handeling voel je constant dezelfde pijn in je spieren. Deze spierpijn ontstaat meestal één of twee dagen na bijvoorbeeld een intensieve trainingssessie of het herhalen van een bepaalde handeling die tot overbelasting leidt. In deze blog geven we je advies of spierpijn te voorkomen is en daarnaast welke tips er zijn tegen spierpijn.

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn ontstaat wanneer spieren die niet of nauwelijks worden gebruikt zwaar belast worden. Deze spieren zijn extra gevoelig waardoor er een ophoping van afvalstoffen ontstaat wat leidt tot een milde ontstekingsreactie. Spierpijn ontstaat in de meeste gevallen na het sporten en deze pijn kan als extreem worden ervaren. Meestal ontstaat de pijn en het verzuurde gevoel na 24 tot 48 uur na de inspanning en deze klachten houden een paar dagen tot een week aan. Waar de spierpijn ontstaat is afhankelijk welke spieren je getraind of overbelast hebt, maar over het algemeen komt de spierpijn in de volgende spieren voor: bovenarmen, kuiten, bovenbenen, rug of in de buik.

Is spierpijn te voorkomen?

Spierpijn kan als zeer vervelend worden ervaren en daarom is het belangrijk dat er duidelijkheid bestaat over wat je zelf kan doen om de kans op spierpijn te verminderen. Spierpijn helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar gelukkig kun je zelf veel doen om minder snel last te krijgen van je spieren: zo is het aan te raden om rustig op te bouwen om zo je lichaam te laten wennen aan de inspanning. Daarnaast is voldoende nachtrust, een goede warming up en het luisteren naar je eigen lichaam zeer belangrijk.

Wat te doen tegen spierpijn.

  • Mocht je toch nog last krijgen van spierpijn dan zijn er een aantal zaken die je kan doen om de spierpijn te verzachten:
  • Verzorg spierpijn met een verkoelende gel voor spieren op basis van Arnica. Het verkoelende effect van de gel zorgt ervoor dat de lokale spierpijn wordt verlicht.
  • Masseer je spieren met een verwarmende olie. Een massage zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en beter doorbloed raken.
  • Noem een warme douche of warm bad. Dit heeft hetzelfde effect als een massage met verwarmende olie.
  • Neem voeding die veel magnesium bevat, zoals bijvoorbeeld noten, zaden, vis of bananen. Magnesium is namelijk goed voor de werking van de spieren. Het is ook een mogelijkheid om naast je bestaande voedingspatroon een magnesiumsupplement te nemen als aanvulling op je voedingspatroon.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing