Alternatief voor brood

Alternatief voor brood

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

In Nederland zijn we dol op brood en eten we het vaak als ontbijt én lunch. Brood, en dan vooral de volkoren variant, bevat belangrijke voedingsstoffen zoals jodium en vezels. Toch vermijden tegenwoordig steeds meer mensen brood, omdat het veel koolhydraten levert en daardoor als dikmaker wordt gezien. Maar wat zijn dan gezonde alternatieven voor brood?

Broodvervangers 

Om af te vallen volgen veel mensen een koolhydraatarm dieet en aangezien brood veel koolhydraten bevat, past dit niet in hun nieuwe eetpatroon. Zoals eerder genoemd levert brood belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam als jodium, vezels, ijzer en verschillende B-vitaminen. Deze stoffen kun je alsnog binnenkrijgen wanneer je vis, aardappelen, gekookte groenten, zilvervliesrijst, havermout en/of peulvruchten als vervanger voor brood eet. Het nadeel is echter wel dat je ontzettend veel van die vervangers moet eten om je lichaam bijvoorbeeld voldoende vezels te gunnen. En dat is niet duurzaam: zo staan 6 sneetjes brood gelijk aan 780 gram gekookte aardappelen, 670 gram gekookte zilvervliesrijst of 7 borden havermoutpap!

Gezonde alternatieven voor brood

Oké, jezelf volstoppen met alleen maar aardappelen of rijst klinkt dus niet zo aantrekkelijk. Maar gelukkig zijn er alternatieven voor brood bij je ontbijt en lunch. 

Alternatief voor brood als ontbijt

Als je minder koolhydraten wil eten kun je kiezen voor een ontbijt dat veel eiwitten bevat. Kies voor een bak yoghurt of kwark en voeg daar fruit en muesli aan toe om toch wat van die broodnodige vezels tot je te nemen. Uiteraard is havermoutpap ook een alternatief voor een broodontbijt, maar als je echt wil uitpakken maak je pannenkoekjes van boekweit met geprakte banaan.

Alternatief voor brood als lunch

Het vervangen van brood tijdens de lunch is nog nét wat gemakkelijker. Maak bijvoorbeeld eens een omelet met verschillende groenten en kaas. De eiwitten zullen ervoor zorgen dat je langer ‘vol’ zit en dankzij de groenten krijg je vezels binnen. Of kies voor een maaltijdsoep met groenten, bonen, quinoa, rijst of linzen. Hou je niet zo van soep? Maak dan een maaltijdsalade met bovenstaande of vergelijkbare ingrediënten als kikkererwten of volkorenpasta.

Vragen?

Heb je nog vragen over een alternatief voor brood? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing