Ontlasting opwekken?

Ontlasting opwekken?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Naar het toilet gaan is niet voor iedereen even zelfsprekend. De een gaat meerdere keren per dag en de ander slechts een aantal keer per week. Wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week komt, is er sprake van verstopping oftewel obstipatie. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om de ontlasting op te wekken.

Hoe kun je ontlasting opwekken?

Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van verstopping en of je hier last van hebt is afhankelijk van je eet- en drinkpatroon. 
Eten en drinken
Om je ontlasting op te wekken is het allereerst belangrijk om voldoende te drinken, je lichaam heeft namelijk minimaal 1.5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Daarnaast is het verstandig om er een gezond voedingspatroon op na te houden. Een gezond voedingspatroon bestaat uit vezels en een dagelijkse hoeveelheid van 30 gram helpt je aan een regelmatige stoelgang. Vezels houden immers vocht vast in je darmen en hierdoor wordt je ontlasting zachter en wordt de darmfunctie gestimuleerd. De volgende producten bevatten veel vezels:

 • Volkoren- en roggebrood
 • Aardappelen
 • Volkoren pasta
 • Zilvervliesrijst
 • Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen
 • (Rauwe) groenten
 • Fruit zoals peren, pruimen en abrikozen
 • Volkorenbiscuits
 • Muesli
 • Rijstwafels
 • Popcorn

Hadden we al gezegd dat het belangrijk is om voldoende te drinken? Vezels hebben namelijk water nodig om op te zwellen. Wanneer de darmen niet genoeg water bevatten, hebben de vezels een tegengesteld effect.

Beweging

Om je ontlasting op te wekken moet je niet alleen op je eten en drinken letten, maar ook minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen. Ga een stuk wandelen, fietsen of rennen of besteed tijd aan tuinieren. Door te bewegen komen ook je darmen in beweging en wordt de ontlasting op gang gebracht.

Toiletgang

Het laatste punt waar je op moet letten is het naar het toilet gaan. Wanneer je aandrang voelt is het geen tijd voor uitstelgedrag en moet je direct gaan. Het negeren van de aandrang kan er toe leiden dat je de aandrang op termijn minder goed aanvoelt. Hierdoor blijft je ontlasting langer in je darmen en wordt deze droger en harder en zo veroorzaak je verstopping.

Vragen?

Heb je nog vragen over ontlasting opwekken of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing