Havermoutontbijt, gezond of niet?

Havermoutontbijt, gezond of niet?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Als Nederlanders aan ontbijt denken dan wordt er al snel aan brood gedacht. Om wat afwisseling in je ontbijtpatroon aan te brengen kun je kiezen voor havermout. Havermout is een volkoren graanproduct en in principe is dat een bewuste keuze. Hoe gezond het daadwerkelijk is, hangt af van met welke producten je het eet en hoe vaak je dat doet. Maar hoe eet je havermout als ontbijt?

Ontbijt met havermout

Havermout wordt vooral als ontbijtproduct gegeten, maar kan ook als tussendoortje genuttigd worden. Van havermout kan in principe gezegd worden dat het een gezond product is. Havermout is een volkoren graanproduct en maakt onderdeel uit van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Van volkoren producten is bekend dat ze het risico op hart- en vaatziekten verkleinen en daarom is een ontbijt met havermout een prima alternatief voor een broodontbijt. Het is immers ook een bron van koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Toch is het belangrijk om brood niet geheel te vervangen door havermout. In tegenstelling tot brood bevat havermout namelijk geen jodium en jodium is nodig voor een goed functionerende schildklier.

Hoe eet je havermout als ontbijt?

Eet je regelmatig een ontbijt met havermout? Of je hiermee gezond bezig bent, hangt af van de producten waarmee je het eet. Havermout wordt vaak als pap gegeten in combinatie met melk. Wanneer je voor deze combinatie kiest, is het belangrijk om magere of halfvolle melk te gebruiken in plaats van volle melk. Volle melk bevat namelijk meer vet dan de andere twee varianten en dat maakt je ontbijt toch direct een stukje minder gezond. Daarnaast wordt havermout ook wel met yoghurt gegeten en hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als voor melk: kies voor de magere of halfvolle variant. 
Uiteraard is het af te raden om hier suiker aan toe te voegen. Om diezelfde reden zijn havermoutrepen of -koekjes ook minder gezond: hier wordt namelijk vaak suiker aan toegevoegd. Maar hoe eet je havermout als ontbijt zonder dat het saai wordt? Voeg eens wat vers fruit, noten of een lepel pindakaas toe. Met deze producten voeg je op gezonde wijze variatie toe aan je ontbijtpatroon.

Vragen?

Heb je nog vragen over een havermoutontbijt of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing