Kleinere gezondheidsrisico’s bij zoutarm dieet

Kleinere gezondheidsrisico’s bij zoutarm dieet

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De meest populaire smaakmaker die we toevoegen aan ons eten is zout. We doen dit echter zo fanatiek dat 85% van de Nederlanders dagelijks teveel zout binnenkrijgt en het eten van te veel zout brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Daardoor is het hoog tijd om een zoutarm dieet te overwegen.

De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram per dag, terwijl we gemiddeld het dubbele tot ons nemen. Op jaarbasis krijg je hierdoor een kilo aan zout te veel binnen. Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Toch is zout helemaal uitbannen niet verstandig. Je lichaam heeft zout ten slotte nodig om de vochtbalans in je lichaam te regelen. Het volgen van een zout- of natriumarm dieet kan je helpen om je zoutinname omlaag te brengen.

Zoutarm dieet positief voor bloeddruk

Zoals eerder benoemd brengt een te hoge zoutinname gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid zout leiden tot:

  • Een verhoogde bloeddruk
  • Een grotere kans op hart- en vaatziekten
  • Een grotere kans op nierziekten
  • Een grotere kans op botontkalking

Wanneer je ervoor zorgt dat je dagelijks minder zout binnenkrijgt, verklein je de kans op de bovengenoemde ongewenste gezondheidseffecten.

Kies zoutarme producten

20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen, voegen we zelf toe aan ons eten. De andere 80% zit al in het eten en het drinken dat we nuttigen. Veel van die producten bevatten van nature geen zout, maar worden aan die producten toegevoegd. Zo zijn producten als chips, pizza’s, soep en kant-en-klaarmaaltijden de grootste zoute boosdoeners. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het eten van minder zout:

  • Kook zoveel mogelijk zelf. Kies voor verse producten en maak sauzen en soepen zelf. Hierdoor kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt aan je eten.
  • Vervang zout als smaakmaker door verse of gedroogde kruiden.
  • Gebruik geen grof zout of zoutmolen. Door de grote korrels krijg je, zonder dat je het door hebt, meer zout binnen.
  • Eet zoveel mogelijk producten die binnen de schijf van vijf vallen. De meeste producten die hierin opgenomen zijn bevatten geen toegevoegd zout. Aan producten als brood, kaas, gezouten vis en blik- en potgroenten wordt wel zout toegevoegd maar deze producten bevatten ook veel andere nuttige voedingsstoffen.
  • Let op etiketten wanneer je voorverpakte producten koopt. Kies voor de varianten die het minste zout bevatten.

Vragen?

Heb je nog vragen over een zoutarm dieet of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing