De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet

De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De afgelopen jaren zijn koolhydraatarme diëten ontzettend populair geworden om af te vallen. Wanneer je koolhydraatarm eet, neem je minder koolhydraten tot je dan aanbevolen wordt. Zo’n dieet heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. In deze blog lees je alles over een koolhydraatarm voedingspatroon.

Koolhydraatarm eten

Volgens het Voedingscentrum haalt een persoon die gezond wil eten ongeveer 40% van zijn of haar energie uit koolhydraten. Vormen van koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels en komen vooral voor in voedingsmiddelen als brood, aardappels, peulvruchten, groente, fruit, frisdrank, koek en snoep. Wanneer je koolhydraatarm wil eten is het verstandig om de bovenstaande voedingsmiddelen te laten staan. 

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet bestaat uiteraard uit minder koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Er is sprake van een koolhydraatarm dieet wanneer je 50 tot 130 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Een dieet waarbij je minder dan 50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt noem je een ketogeen dieet. Aangezien koolhydraten een vooraanstaande energiebron zijn voor het lichaam, is het belangrijk dat je lichaam energie uit alternatieve energiebronnen haalt. Alternatieve energiebronnen zijn in het geval van een koolhydraatarm dieet vaak eiwitten en vetten. 

Voordelen koolhydraatarm voedsel

Wat voor veel mensen een belangrijk voordeel is van een koolhydraatarm dieet, is dat het er voor kan zorgen dat je afvalt wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je voorheen deed. Daarnaast kan een koolhydraatarm voedingspatroon aantrekkelijk zijn voor diabetespatiënten die, onder de begeleiding van een diëtist, de suikerwaarden in hun bloed onder controle willen krijgen. Een ander voordeel van zo’n dieet is dat je meer eiwitten dan koolhydraten tot je neemt wat ervoor zorgt dat je langer ‘vol’ zit en je spiermassa behouden blijft.

Nadelen koolhydraatarm dieet

Zoals Johan Cruyff het ooit zo mooi zei: “Ieder voordeel heeft zijn nadeel.” Dit geldt uiteraard ook voor een koolhydraatarm voedingspatroon en daarom hebben we ook een aantal nadelen voor je op een rij gezet:

  • Koolhydraatarme diëten bevatten vaak veel (on)verzadigde vetten. Het binnenkrijgen van meer dan de aanbevolen hoeveelheid aan verzadigde vetten vergroot het risico op hart- en     vaatziekten.
  • De kans op het mislopen van bepaalde voedingsstoffen als B-vitamines, vezels en jodium wordt vergroot. Hierdoor mis je de positieve gezondheidseffecten van deze voedingsstoffen.
  • Het gewichtsverlies dat een koolhydraatarm dieet oplevert is vaak tijdelijk omdat het dieet lastig vol te houden is en er geen gezond voedingspatroon aangeleerd is.

Vragen?

Heb je nog vragen over een koolhydraatarm voedingspatroon of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing