Last van waterpokken? Niet krabben maar smeren!

Last van waterpokken? Niet krabben maar smeren!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Zit je kind onder de rode vlekken, blaasjes of korstjes en heeft hij of zij veel last van jeuk? De kans is groot dat je kind waterpokken heeft, immers 95 procent van de kinderen in Nederland krijgt deze ziekte voor dat hij of zij twaalf jaar oud is. Maar wat is waterpokken en hoe is het te behandelen?

Waterpokken kind

Waterpokken is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus en vooral voorkomt bij jonge kinderen. Kinderen zijn het meest vatbaar voor waterpokken tijdens de winter of de vroege lente. Het virus houdt zich op in vocht in de blaasjes op de huid en in het speeksel en kan verspreid worden door direct contact met het vocht of door niezen, hoesten of praten. Wanneer iemand eenmaal besmet is geweest met het virus kan hij of zij, ook na direct contact met een drager van het virus, het virus niet verder verspreiden.

Waterpokken volwassenen

Waterpokken staat vooral bekend als kinderziekte, maar dat betekent niet dat alleen kinderen het kunnen krijgen. Ook volwassenen kunnen besmet raken met het varicella zoster virus. Waar kinderen over het algemeen niet heel ziek worden, is dit bij volwassenen een ander verhaal. Een volwassene die besmet is met waterpokken heeft, naast het ontstaan van de gebruikelijke huiduitslag, ook een grotere kans op een longontsteking. Ook wanneer je zwanger bent of een verminderd immuunsysteem hebt door medicijngebruik kun je ernstiger ziek worden. In de meeste gevallen verdwijnt het varicella zoster virus uit het lichaam, maar wanneer het slapend achterblijft kan het op latere leeftijd actief worden en gordelroos veroorzaken.

Waterpokken behandeling

In principe hoeft waterpokken niet behandeld te worden omdat het na ongeveer 10 dagen vanzelf weer overgaat. Wanneer je op latere leeftijd besmet raakt met waterpokken is het verstandig om een arts te raadplegen. Op tijd starten met medicijnen kan er namelijk voor zorgen dat je minder (lang) ziek bent.
 
Aangezien de ziekte veel jeuk met zich mee kan brengen, hebben we een aantal adviezen die de klachten kunnen verlichten voor je op een rijtje gezet:

•    Voorkom krabben: de jeukt wordt namelijk erger door krabben en er kunnen littekens en infecties ontstaan. 
•    Houd de nagels kort en schoon.
•    Trek je kind krabwantjes aan.
•    Laat een bad vollopen met koud of lauw water en havermout: dit verlicht de ergste jeuk.
•    Ga niet zwemmen in warm water: dit verergert de jeuk en vergroot de kans op infecties.
•    Geef je kind een ijsje of wat kouds te drinken: dit verzacht de pijn die blaasjes in de mond met zich meebrengen.
•    Smeer de huid in met een verkoelende gel of lotion, dit vermindert de jeuk en zorgt voor snellere indroging en genezing van de blaasjes.

Vragen?

Heb je nog vragen over waterpokken of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing