Eerste hulp bij (het voorkomen van) blaren

Eerste hulp bij (het voorkomen van) blaren

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Iedereen heeft wel eens last gehad van blaren. Of je ze gekregen hebt door het dragen van nieuwe schoenen of na een pittige wandeling in de hitte; vervelend zijn ze in ieder geval. In de meeste gevallen is het ontstaan van blaren te voorkomen, maar in deze blog leggen we voor de zekerheid toch uit hoe deze het best te behandelen zijn.

Een blaar is een vorm van huidletsel waarbij vocht zich ophoopt tussen de opper- en lederhuid en er een blaas zichtbaar is. Voordat je last krijgt van blaren, is een rode en branderige huid het eerste signaal dat je lichaam afgeeft. De blaar ontstaat doordat een diepere huidlaag beschadigd is door druk of wrijving van bijvoorbeeld te strakke schoenen, nieuwe schoenen die nog niet goed ingelopen zijn of het dragen van vochtige sokken. Blaren komen vooral voor op voeten, maar kunnen ook op je handen ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je net begint met tennissen.

Blaren voorkomen

Blaren zorgen voor irritatie en daar zit uiteraard niemand op te wachten. Daarom is het belangrijk om het ontstaan van blaren te voorkomen. De volgende tips kunnen je daarbij een handje helpen:

•    Draag goed passende schoenen.
•    Loop nieuwe schoenen eerst een tijdje in.
•    Draag naadloze sokken.
•    Neem een extra paar sokken mee en verwissel deze wanneer de sokken vochtig beginnen te worden.
•    Doe ’s ochtends talkpoeder op je voeten en hielen.
•    Plak pleisters op kwetsbare delen van je voeten zoals je voetzool en hielen.

Blaren behandelen

Wanneer je huid begint te irriteren is het verstandig om je huid in te sprayen met antiblarenspray. De spray werkt tegen het ontstaan van blaren en verzacht de pijn. Als je eenmaal toch een blaar opgelopen hebt, is het verstandig om de blaar heel te laten. Dit kan echter lastig zijn, omdat de blaren meestal op plekken zitten waar sprake is van wrijving. In dat geval kun je de blaar doorprikken met behulp van een steriele naald. Het is belangrijk dat de naald steriel is zodat er geen infecties kunnen ontstaan. Je kunt de naald steriel maken door deze te reinigen met alcohol of te verwarmen met vuur om deze vervolgens af te laten koelen. Na het doorprikken van de blaar, dep je de wond schoon met ontsmettingsmiddel en dek je deze af met een blarenpleister. Een blarenpleister is als het ware een glad en zacht kussentje dat de wrijving en de pijn vermindert.

Vragen?

Heb je nog vragen over blaren of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing