Zorg goed voor je longen en voorkom COPD

Zorg goed voor je longen en voorkom COPD

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Ben je kortademig en snel vermoeid bij inspanning? Maakt je ademhaling een brommend of piepend geluid? Of hoest je soms wel eens slijm op? Misschien heb je wel last van COPD. Maar wat is COPD eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een chronische longaandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking. Hierdoor worden je luchtwegen vernauwd en kun je moeite hebben met ademhalen. De meeste mensen met COPD beginnen met het ontwikkelen van klachten wanneer ze 40 jaar of ouder zijn. In 2019 was van ongeveer 600.000 mensen in Nederland bekend dat ze last hebben van deze chronische longaandoening. In dat jaar stierven er ook een kleine 7000 mensen aan COPD.

Oorzaak COPD

Maar hoe komt het nou dat je COPD ontwikkelt? Dat is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De belangrijkste oorzaken van COPD zijn:
•    Roken en ook meeroken.
•    Blootstelling aan schadelijke stoffen als:
    - asbest
    - chloor
    - ammoniak
    - diesel
    - fijne stofdeeltjes
•    Erfelijke aanleg

Roken en meeroken zijn nog steeds de belangrijkste oorzaken van het krijgen van COPD. Toch betekent dat niet dat iedere roker COPD krijgt of dat je het niet kunt krijgen als je niet rookt. Erfelijke aanleg speelt bij deze ziekte namelijk ook een rol: bij veel patiënten worden speciale afwijkingen in de genen aangetroffen.

Behandeling COPD

COPD-patiënten hebben onherstelbare schade aan de luchtwegen en daarom is de ziekte niet te genezen. Er zijn wel verschillende medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Het merendeel van de medicijnen die patiënten voorgeschreven krijgen zijn luchtwegverwijders die met behulp van een inhalator ingenomen kunnen worden. Daarnaast kan een arts je ontstekingsremmers voorschrijven. Wanneer je last hebt van deze aandoening is het aan te raden om een jaarlijkse griepprik te nemen. Een griepvirus kan namelijk tot heftige klachten lijden bij mensen met COPD.

Daarnaast is het belangrijk om je levensstijl aan te passen. Zo wordt er aangeraden om:
•    Te stoppen met roken.
•    Voldoende te bewegen.
•    Een gezond dieet te volgen.
•    Blootstelling aan prikkels zoals rook, dampen en gassen te voorkomen.

Vragen?

Heb je nog vragen over COPD of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing