Last van (zure) oprispingen? Kom in actie!

Last van (zure) oprispingen? Kom in actie!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Heb je last van een brandend gevoel achter je borstbeen of komt het branderige gevoel tot aan je keel of zelfs in je mond? Waarschijnlijk heb je last van oprispingen. Oprispingen zijn erg vervelend, maar gelukkig is er wat aan te doen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Zure oprispingen

Wanneer brandend maagzuur in je mond terecht komt, noemen we dat oprispingen. Niet altijd hebben mensen last van een zure smaak in de mond, oprispingen komen ook voor zonder zuur. Naast het omhoogkomen van brandend maagzuur, kun je ook last hebben van overmatig boeren, een drukkend of branderig gevoel op de borst en klachten als hoesten en keelpijn. Kortom, (zure) oprispingen zijn geen pretje, maar waar komen ze vandaan?

Oorzaak oprispingen

Het hebben van oprispingen kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen worden oprispingen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Zo zijn alcohol, roken en overgewicht vaak de grote boosdoeners, maar kunnen oprispingen ook ontstaan na het eten van pittig of sterk gekruid voedsel. Wanneer je last heb van oprispingen werken de spieren rondom de doorgang van de slokdarm naar de maag niet goed en hierdoor stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in. De maaginhoud bevat maagzuur dat helpt je eten te verteren en het maagzuur is de veroorzaker van dat vervelende branderige gevoel.

Einde aan oprispingen

Als je van oprispingen af wil komen, zul je allereerst moeten beginnen bij het veranderen van je levensstijl. Stop met roken, let op met alcohol drinken, zorg ervoor dat je niet te vet en te pittig eet, drink veel water en ga meer bewegen. Daarnaast kan het krijgen van oprispingen verminderd worden door ervoor te zorgen dat je hoofd wat hoger ligt dan je maag wanneer je gaat slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat het zuur minder gemakkelijk terug je slokdarm instroomt. Eet ook liever meerdere kleine maaltijden per dag dan een paar grote, dit voorkomt dat je maag te vol zit. Het is belangrijk om niet te lang met de klachten van zure oprispingen rond te lopen, want op termijn kan je slokdarm hierdoor ernstig beschadigd worden.

Vragen?

Heb je nog vragen over oprispingen of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline Fikri calendar_today Geplaatst op:

Wat als je slokdarm al te ernstig beschadigd is wat te doen? Heb er jaren last van oprisping zonder zuur heb ook dat het zo hoog trg komt tot de keel en het verstikt gevoel geeft ik eet wel vettig en slecht wat te doen hier tegen ?

question_answer Klantenservice calendar_today Geplaatst op:
Beste , Goedemiddag Fikri Wij raden aan om bijv. een keer een goede doormeting door een therapeut te laten doen, om te onderzoeken waar de reacties op zijn.
Met vriendelijke groet,

Klantenservice

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be
question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing