Kies voor kwaliteit, neem een gezond ontbijt

Kies voor kwaliteit, neem een gezond ontbijt

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is een cliché en iedereen weet het, maar het is echt zo: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Onderzoek wijst uit dat mensen die niet ontbijten vier keer zoveel kans op overgewicht hebben dan mensen die de eerste maaltijd van de dag niet overslaan. Maar wat is dan een gezonde maaltijd om je dag mee te starten?

Wanneer je ontbijt wordt je spijsvertering direct op gang gebracht. Dit zorgt ervoor dat je de dag met energie kunt beginnen en dat je de rest van de dag minder behoefte hebt aan calorierijke snacks.

Een (on)gezond ontbijt

Oké, ontbijten is dus gezond. Maar wat is dan eigenlijk een gezond ontbijt? De bekende ontbijtproducten als ontbijtkoek en granenproducten als cruesli lijken gezond, maar zijn dit eigenlijk niet. Deze producten bevatten dan wel weinig calorieën, maar vaak wordt er suiker aan toegevoegd. En suiker is nu juist een van de voedingsstoffen die je eetpatroon ongezond maken. Overigens hoef je suiker niet compleet uit je dieet te verbannen. Net zoals met zoveel dingen in het leven is het belangrijk om het met mate te doen.

In Nederland kiezen we vaak voor een boterham met zoet beleg en dat kunnen we helaas niet erg gezond noemen. Een gezond alternatief voor een boterham met chocoladepasta is een boterham met eiwitrijk beleg zoals notenpasta, mager vlees en magere kaas. Eiwitrijk voedsel, zoals ook zuivelproducten als magere yoghurt, zorgen ervoor dat je langer vol zit. Uiteraard is een ei ook een belangrijke bron van eiwitten en sommige wetenschappers zeggen zelfs dat een ei bij het ontbijt helpt om af te vallen. 

Neem niet iedere dag hetzelfde ontbijt maar kies voor variatie. Wanneer je iedere ochtend hetzelfde eet is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om bij je ontbijt voldoende te drinken. Na een nacht zonder vocht heeft je lichaam dorst!

Koolhydraatarm ontbijt

Suikers vallen onder de categorie koolhydraten en om gezond te ontbijten is een koolhydraatarm ontbijt een goede keuze. Naast het op gang brengen van je vetverbranding, zorgt een ontbijt zonder koolhydraten ook voor een betere concentratie en vult het de reserves in je lichaam aan. We hebben een aantal koolhydraatarme suggesties voor je op een rij gezet:
    • Griekse yoghurt met noten en frambozen
    • Kwark met banaan, lijnzaad en kaneel
    • Een groene smoothie met bijvoorbeeld spinazie
    • Een halve avocado met hüttenkase
    • Twee gekookte eieren, een handje blauwe bessen en een handje noten
    • Omelet met ui en tomaat
    • Eimuffin, koolhydraatarm brood of rijstwafels met kipfilet

Vragen?

Heb je nog vragen over een gezond ontbijt of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing