Zo staat snurken je partner en jou niet langer in de weg

Zo staat snurken je partner en jou niet langer in de weg

Snurken wordt vaak gezien als een onschuldig probleem waarvoor men niet direct naar de huisarts gaat. Toch kan snurken tot relationele spanningen leiden tussen jou en je partner en kan hevig snurken ervoor zorgen dat je ademhalingsproblemen krijgt. Het is dus hoog tijd om snurken serieus te nemen.

Oorzaak snurken

Mensen snurken omdat tijdens het slapen hun keelspieren ontspannen waardoor de keelholte smaller wordt. Ook tijdens je nachtrust moet je blijven ademen en daarom gaat er nog steeds lucht door de keelholte wanneer je slaapt. De lucht die door de vernauwde keelholte gaat leidt ertoe dat de weefsels in de mond, zoals de huig en het zachte gehemelte, kunnen gaan trillen. Dat trillen is de oorzaak van het snurkgeluid. Wanneer je heel hevig snurkt kan het zijn dat de keelholte niet vernauwt maar zelfs helemaal dichtklapt. Dit wordt slaapapneu genoemd en hierbij kan het zijn dat de ademhaling een minuut lang stopt.

Er zijn een aantal oorzaken die het snurken in de kaart spelen:

•    Op je rug slapen. Dit zorgt ervoor dat je huig, tong en gehemelte naar beneden zakken.
•    Het drinken van alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat de spieren van het gehemelte verslappen.
•    Het slikken van slaappillen. Dit heeft dezelfde werking als alcohol.
•    Roken. Tabaksrook irriteert de keelholte waardoor deze vernauwt.
•    Overgewicht hebben. Wanneer je te zwaar bent worden de wanden van de keelholte dikker en ook dit vernauwt de keel.

Snurken voorkomen

Er bestaan een hoop verschillende manieren om snurken te voorkomen. Dit varieert van sprays en hulpstukken tot zelfs operaties. Voordat je naar het zware geschut grijpt is het belangrijk om eerst te proberen om je leef- en slaapstijl aan te passen.

•    Probeer in een andere houding in slaap te vallen waarbij de weefsels in je mond- en keelholte niet naar beneden zakken. Bijvoorbeeld op je zij of buik.
•    Drink geen alcohol vlak voor het slapen gaan.
•    Neem geen slaappillen.
•    Stop met roken.
•    Probeer af te vallen.

Snurkbeugel

Wanneer het veranderen van je leef- en slaapstijl niet tot het gewenste effect leidt, is het verstandig om eens contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je bijvoorbeeld een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ook wel een snurkbeugel genoemd, aanraden. Een snurkbeugel is gemaakt  van siliconen en brengt de onderkaak wat naar voren. Hierdoor wordt de keelholte vergroot en het snurken verminderd.

Vragen?

Heb je nog vragen over snurken of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing