Wanneer is mijn bloedsuikerspiegel op peil?

Wanneer is mijn bloedsuikerspiegel op peil?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Mensen hebben allemaal behoefte aan suiker, want ons lichaam heeft ten slotte energie nodig. Toch is het binnenkrijgen van te veel suiker niet goed, maar te weinig ook zeker niet. Ons bloed bevat suiker in de vorm van glucose, oftewel bloedsuiker. De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose ons bloed bevat. Maar wanneer is deze waarde te hoog of te laag?

Bloedsuiker

Ons lichaam leeft op bloedsuiker, zonder zou je niet kunnen overleven. Voeding is de voornaamste bron van bloedsuiker voor je lichaam. Vaak krijg je dit binnen in de vorm van koolhydraten uit bijvoorbeeld brood, suiker en aardappelen. Wanneer je voedsel verteert komen de koolhydraten als glucose in je bloed terecht. Bloedsuiker gaat via je aderen heel het lichaam door en geeft alle cellen energie. Vandaar dat bloedglucose onmisbaar is.

Schommelingen bloedsuikerwaarde

In principe schommelt je bloedsuikerspiegel. Heb je een tijdje niet gegeten dan is deze waarschijnlijk laag en wanneer je de laatste twee uur een maaltijd gegeten hebt is de spiegel op zijn hoogst. Die schommelingen zijn op zich geen probleem, want over het algemeen houdt het lichaam het bloedsuikergehalte in balans. Dat geldt helaas niet voor iedereen, mensen die lijden aan diabetes hebben een verstoord evenwicht. Het lichaam van een diabetespatiënt kan de bloedsuiker niet automatisch verlagen en moet daarom een handje geholpen worden met medicijnen.
Een normale bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en 8 mmol/l. Mmol/l staat voor het aantal millimol glucose per liter bloed

Bloedsuiker te hoog

Ligt je bloedsuikerwaarde tussen de 8 en de 11 mmol/l dan is je bloedsuiker te hoog. Dit wordt ook wel hyperglykemie of hyper genoemd. Symptomen van een hyper zijn:
•    Het hebben van veel dorst.
•    Je moet vaak plassen.
•    Je hebt een droge mond.
•    Je heb last van jeuk.
•    Je voelt je vermoeid.
Een te hoge bloedsuiker brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en daarom is het belangrijk je te melden bij je huisarts wanneer je een hyper hebt.

Bloedsuiker te laag

Is je bloedsuikerwaarde lager dan 4 mmol/l? Dan is je bloedsuiker te laag. Een te lage bloedsuiker wordt hypoglykemie of hypo genoemd. Een hypo is te herkennen aan de volgende symptomen:
•    Je zweet.
•    Je trilt.
•    Je bent misselijk.
•    Je bent duizelig.
•    Je hebt een verhoogde hartslag.
Aan een te lage bloedsuiker zitten ook risico’s voor de gezondheid gebonden. Neem daarom altijd contact op met je huisarts wanneer je denkt dat je een hypo hebt.

Vragen?

Heb je nog vragen over je bloedsuikerspiegel of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing