Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis

Je hoort en leest waarschijnlijk regelmatig dat steeds meer mensen in ons land te zwaar zijn. Wat je veel minder vaak hoort is nieuws over ondervoeding. En dat terwijl dit vrij veel voorkomt en dan met name onder ouderen en chronisch zieken. Maar wat is ondervoeding precies?

Wat is ondervoeding?

Er is sprake van ondervoeding wanneer een persoon voor een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven. Dit kan komen doordat iemand te weinig eet of extra energie en voedingsstoffen verbruikt. Ook problemen met kauwen en slikken of de voedselopname in de darmen kunnen tot ondervoeding lijden. Ondervoeding zorgt ervoor dat spiermassa afneemt en er een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen ontstaat. Dit uit zich vervolgens in gewichtsverlies of een slechter functionerend lichaam.

Ondervoeding bij ouderen

Een groep waarbij ondervoeding relatief veel voorkomt zijn 65-plussers. Zo’n 5 tot 10 procent van de ouderen in Nederland kampt met ondervoeding. Dit kan komen door de eerdergenoemde directe oorzaken, maar er liggen ook indirecte oorzaken als eenzaamheid en COPD aan ten grondslag. Daarnaast bewegen ouderen over het algemeen minder en zijn ze vaker ziek.
Ondervoeding is vooral een probleem dat bij zelfstandig wonende ouderen veel voorkomt, zij staan namelijk niet continu onder toezicht van zorgprofessionals. Het herkennen van ondervoeding is ook niet altijd even gemakkelijk, want zelfs een persoon die iets te zwaar is kan ondervoed zijn. Het niet op tijd herkennen van het probleem is gevaarlijk, want op den duur lijdt ondervoeding tot een afname van spiermassa en kracht. Hierdoor worden ouderen minder mobiel en kunnen ze minder goed zelfstandig functioneren.

Eiwitrijke voeding ouderen

De afname van spiermassa en kracht bij ouderen komt vooral door een tekort aan eiwitten. Daarom is het extra belangrijk voor 65-plussers om ervoor te zorgen dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Die eiwitten kunnen ze bijvoorbeeld halen uit het eten van eieren, vlees, vleeswaren, zuivelproducten, peulvruchten en noten. Wanneer zelf koken niet meer zo gemakkelijk is, zijn met eiwit verrijkte kant-en-klaarmaaltijden een goed alternatief.

Vragen?

Heb je nog vragen over ondervoeding of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing