Caloriearme suikervervangers op een rij

Caloriearme suikervervangers op een rij

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is zoet én lekker maar helaas ook behoorlijk ongezond: suiker. Gelukkig worden mensen zich steeds bewuster van de nadelige effecten van suikers en zijn er voldoende alternatieven aanwezig. De ene suikervervanger is wat gezonder dan de ander en daarom zetten wij deze maar al te graag voor jullie op een rijtje.

Nadelige effecten van suiker

Uit onderzoek van het Diabetesfonds blijkt dat Nederlanders gemiddeld zo’n 110 gram suiker per dag binnenkrijgen. 110 gram suiker staat gelijk aan 28 suikerklontjes en dat betekent dat we op jaarbasis meer dan 10.000(!) suikerklontjes naar binnen werken. Dat is problematisch want suiker is een van de grootste dikmakers en het vergroot de kans op de volgende ziektes en aandoeningen:
•    Diabetes
•    Obesitas
•    Hart- en vaatziekten
•    Kanker
•    Tandbederf


Het is dus verstandig om je eetpatroon eens te analyseren en te kijken waar je suikers kunt vervangen door zoetstoffen. Zoetstoffen bevatten namelijk veel minder kilocalorieën dan ‘echte’ suiker. Suiker helemaal in de ban doen is overigens niet slim, want ons lichaam heeft ook suiker nodig om goed te kunnen functioneren. Groente, zuivel en fruit zijn bronnen van natuurlijke suiker en deze hoef je niet dus niet te laten liggen.

Soorten suikervervangers

Gelukkig zijn er steeds meer suikervervangers verkrijgbaar. Helaas zijn deze niet allemaal even gezond. Bij suikervervangers wordt onderscheid gemaakt tussen extensieve en intensieve vervangers. Extensieve zoetstoffen bevatten minder zoetkracht dan suiker en intensieve vervangers van suikers zijn juist zoeter dan suikers.

Gezonde suikervervangers

We zetten een aantal gezonde vervangers van suiker voor je op een rijtje:
•    Stevia
•    Dadelstroop
•    Kokosbloesemsuiker
•    Palmsuiker
•    Kaneel
•    Vanillepoeder
•    Lucuma
•    Mesquite
•    Rijststroop
•    Suikerbietenstroop
•    Banaanpoeder
•    Yaconsiroop
•    Amazake
•    Dadels en ander gedroogd fruit

Honing en ahornsiroop zijn suikervervangers die gezonder zijn dan normale suikers, maar die je toch met mate moet nemen. Dit geldt overigens in mindere mate voor alle suikervervangers. Onthoud: Overdaad schaadt!

Vragen?

Heb je nog vragen over suikervervangers of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing