Fytotherapie: de wetenschappelijke kruidengeneeskunde

Fytotherapie: de wetenschappelijke kruidengeneeskunde

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Wanneer je lichamelijke of geestelijke klachten hebt doen de meeste mensen een beroep op de geneeskunde. Lang voordat de reguliere geneeskunde zijn intrede deed werd er door verschillende volkeren gebruik gemaakt van de kruidengeneeskunde. Kruidengeneeskunde is op veel plekken populair, maar in tegenstelling tot de traditionele geneeskunde is de werking van kruidengeneeskunde vaak niet wetenschappelijk bewezen. Een populaire variant van kruidengeneeskunde is fytotherapie.

De kruidengeneeskunde is gebaseerd op de werking van verschillende planten en is al ontzettend oud. De eerste recepten en gedachten dateren van zo’n 3000 jaar voor Christus en werden uitgeschreven op kleitabletten. De kruidengeneeskunde werd veel gebruikt door de oude Egyptenaren, Chinezen en Indiërs en werd van generatie op generatie doorgegeven. De traditionele kennis is zo goed bewaard gebleven dat deze tot op de dag van vandaag nog veel gebruikt wordt.

Er zijn verschillende vormen van fytotherapie. Zo bestaat de reguliere en de complementaire fytotherapie. Bij de reguliere fytotherapie wordt gebruik gemaakt van onderdelen van planten en bij de complementaire fytotherapie wordt gebruik gemaakt van onverdunde extracten van planten in de vorm van tabletten en bijvoorbeeld oogdruppels.

De term fytotherapie kennen we pas sinds het begin van de vorige eeuw en werd geïntroduceerd door de Franse arts Henri Leclerc. Leclerc noemde fytotherapie het wetenschappelijk gebruiken van geneeskrachtige planten bij aandoeningen van mens en dier. De therapie is gericht op het behandelen van aandoeningen door middel van het gebruik van planten, delen van die planten en de bereiding daarvan. Deze vorm van kruidengeneeskunde wordt vooral gebruikt bij chronische klachten waar nog geen passend antwoord op gevonden is. Nogmaals moet worden aangegeven dat tot en met nu veel van deze claims niet wetenschappelijk bewezen zijn.

Fytotherapie producten

Fytotherapeuthische middelen komen voor in allerlei vormen: tabletten, capsules, zalf, crème en spray. In de meeste gevallen staan de kruidenpreparaten geregistreerd als voedingssupplementen maar dankzij Europese regels zijn er ook een aantal die goedgekeurd zijn als officieel geneesmiddel. Dat geldt voor het volgende middel:

Iberogast (bevat kamille en scheefbloem en wordt gebruikt bij maagklachten)
 
Vragen?
Heb je nog vragen over fytotherapie of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing