Hielkloven: zomerse kwaal bij één op de drie vrouwen

Hielkloven: zomerse kwaal bij één op de drie vrouwen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
De zomer is aangebroken en we genieten met zijn allen volop van het stralende weer. Toch brengt deze periode ook specifieke kwaaltjes met zich mee en een voorbeeld daarvan zijn hielkloven. Hielkloven zijn barstjes in de huid die ontstaan wanneer de huid heel droog is en de druk niet meer aankan. De kloven komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar de dames hebben er helaas vaker last van. Je huid heeft normaal gesproken de capaciteit om vocht vast te houden. Een droge huid heeft die capaciteit verloren waardoor deze stugger en minder elastisch wordt. De stugge huid kan de voetbewegingen niet meer volgen en een gevolg daarvan is dat de huid het gewicht niet meer kan dragen wanneer je staat of loopt. Hierdoor ontstaan scheurtjes in de hiel: hielkloven. De kloven zien eruit als witte barstjes die verticaal over de hiel lopen. De hielen kunnen verder ook hard en verkleurd zijn.

Oorzaak hielkloven

Een droge huid kan dus de oorzaak zijn van het ontstaan van scheurtjes in de hiel. Vrouwen zijn vatbaarder voor droge hielen dan mannen omdat zij vaker open schoenen dragen. Hierdoor verliest de huid sneller vocht en droogt deze eerder uit. Je hebt ook een grotere kans op hielkloven wanneer je veel staat tijdens je werk of te kampen hebt met overgewicht. In beide gevallen staan de hielen onder grotere druk en barsten deze sneller. Maar ook ouderdom en diabetes kunnen de scheurtjes veroorzaken.

Hielkloven behandelen

In de meeste gevallen kun je hielkloven zelf of door een pedicure laten behandelen. De meest gebruikte manier is het vijlen van de hielen met een speciale vijl. Hiermee verwijder je de droge en ruwe huid en maak je de hielen weer glad. Zorg er wel voor dat je voorzichtig vijlt want het kan er ook voor zorgen dat de kloven openbarsten. Daarnaast is het belangrijk om de huid in te smeren met een vochtinbrengende crème of een speciale crème tegen hielkloven. Zijn de kloven erg diep of is je huid heel droog? Smeer de huid dan ruimschoots in met crème en wikkel deze in plastic folie. Laat dit een half uur zo zitten en herhaal dit zo nodig een aantal dagen achter elkaar. In ernstigere situaties kunnen de kloven ontstoken zijn en gaan bloeden. Dit is erg pijnlijk en in deze situatie raden we dan ook aan om een arts te raadplegen.

Vragen?

Heb je nog vragen over de behandeling van hielkloven of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.  

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing