Babyverzorging: dit is waar je op moet letten

Babyverzorging: dit is waar je op moet letten

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Je hebt er negen maanden naar uitgekeken en dan is het zo ver: je baby is geboren. Een mooie periode waarin ouders vooral van hun jongste telg mogen genieten. Het krijgen van een baby is voor mensen die voor het eerst ouder worden een sprong in het diepe. Het is onbekend terrein en dat kan onzekerheden met zich meebrengen. Wij helpen je bij een aantal kwesties omtrent babyverzorging.

Babyvoeding

Het belangrijkste onderdeel van babyverzorging is uiteraard de voeding. De eerste 4 tot 6 maanden bestaat de voeding alleen uit melk en dan het liefst moedermelk. Toch kunnen er situaties voorkomen waarin het geven van borstvoeding niet mogelijk is. In dat geval ben je aangewezen op zuigelingenmelk. Die melk is vaak afkomstig van koemelk en bevat tegenwoordig meer voedingswaarde dan moedermelk. Dit is overigens ook nodig omdat een baby zuigelingenmelk minder goed verteert dan moedermelk. Van 4-6 maanden tot 9-12 maanden drinkt een baby opvolgmelk en dit gaat samen met het bijvoeden van groente- en fruithapjes. Vanaf het eerste tot het derde levensjaar geef je je baby groeimelk. In deze periode mag je kind bijna alles eten wat jij als volwassene ook eet.

Zonnebrand

Voeding is dan wel de eerste levensbehoefte van je pasgeboren baby, maar dat is zeker niet het enige waar je op moet letten. Je baby beschermen tegen de zon is ook ontzettend belangrijk. Baby's hebben nog geen pigment en daardoor missen ze de natuurlijke bescherming tegen de zon. Een baby met een door de zon beschadigde huid heeft op latere leeftijd een veel grotere kans op huidkanker. Kies dus voor een zonnebrand met een zo hoog mogelijke factor (minimaal 30 en maximaal 50) en smeer je kind herhaaldelijk in.

Babyverzorging bij verkoudheid

Baby's en jonge kinderen worden vaak verkouden. Dit kan zo'n tien keer per jaar voorkomen maar dit is niet iets om je zorgen over te maken. Je kindje herstelt meestal snel en vanzelf, maar toch hebben we een aantal tips voor gezonde luchtwegen op een rijtje gezet:
  • Zorg voor een goede hygiëne: was je handen voor en na het verzorgen en verschoon het bedje regelmatig.
  • Voorkom een droge lucht in je huis door waterbakjes aan de radiatoren te hangen of een luchtbevochtiger te kopen.
  • Geef je baby wat heldere soep en zorg dat hij voldoende drinkt (50ml per kilo).
  • Geef je baby een neusspray, een verkoudheidsbalsem of een kinderparacetamol. Een goede nachtrust is immers erg belangrijk voor het herstel van je baby.
  • Leg een doorgesneden ui naast het bed van je kindje.
  • Kleed je baby niet te warm aan wanneer hij koorts heeft.
  • Zorg dat de temperatuur van de babykamer tussen de 16 en 18 graden celsius is.
  • Blijf zelf rustig, maar alert.

Vragen?

Heb je nog vragen over een goede babyverzorging of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing