Een goede spijsvertering begint in je mond

Een goede spijsvertering begint in je mond

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Een goede spijsvertering is nodig om gezond te blijven. Het zorgt ervoor dat het lichaam de juiste voedingsstoffen tot zich neemt en uitscheidt. Een ontregelde spijsvertering kan lichamelijke klachten met zich meebrengen waarbij vooral de maag en de darmen het moeten ontgelden. In deze blog nemen we de voedselvertering eens onder de loep.

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering, oftewel digestie, is de vertering van voedsel tot voedingsstoffen die door het lichaam opgenomen kunnen worden. De digestie start in de mond bij de voedselinname en eindigt via de maag en de darmen bij de anus waar de ontlasting het lichaam verlaat. Tussendoor gebeurt er een heleboel waardoor het lichaam de benodigde voedingsstoffen op kan nemen.

Goede of slechte spijsvertering?

Niet bij iedereen verloopt de digestie hetzelfde: zo moet de een iedere dag naar het toilet en de ander eens in de drie dagen. Die verschillen zijn niks om je zorgen om te maken en vallen onder een normale spijsvertering. Een gezonde digestie begint met gevarieerd eten zodat het lichaam van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Om de vertering een handje te helpen is het belangrijk om voldoende vocht tot je te nemen. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Vezels houden namelijk vocht vast en bevorderen de stoelgang. Een verstoorde spijsvertering kan de volgende klachten met zich meebrengen:
 • brandend maagzuur
 • diarree
 • obstipatie of verstopping
 • spastische dikke darm
 • winderigheid
 • maagzweer
 • aambeien
Wanneer bij een bezoek aan de huisarts de oorzaak van deze klachten niet achterhaald kan worden, spreekt men van functionele maagklachten. Functionele maagklachten worden veroorzaakt door een stoornis van het lichaam zoals een overgevoelige maag of een maag die te veel of te weinig beweegt.

Spijsvertering verbeteren

De bovengenoemde klachten zijn misschien niet zo ernstig, maar wel erg vervelend. Gelukkig zijn er een aantal aanpassingen in je leefwijze die de digestie kunnen verbeteren. Een aantal voorbeelden op een rij:
 • Drink voldoende (heet) water.
 • Eet gevarieerd en vezelrijk.
 • Beweeg voldoende zodat beweging van de darmen de stoelgang activeert en voorkom overgewicht. Overgewicht vergroot namelijk de kans op klachten als maagzuur.
 • Negeer gevoel van aandrang niet en neem de tijd voor het toilet gaan. Hoe langer de ontlasting in de darm zit hoe meer deze uitdroogt en hoe lastiger het is om naar het toilet te gaan.
 • Rook en drink niet. Alcohol en tabak beschadigen het slijmvlies in de mond, keel, maag en darmen en kunnen ontstekingen veroorzaken.

Vragen?

Heb je nog vragen over je spijsvertering of andere klachten? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing